Полезно & Приятно

Светът на кафето

Едно кафе, моля!

Какво да бъде – еспресо, капучино, лате, макиато, виенско, турско, ирландско, шварц, разтворимо?… Изборът на кафе е наистина е огромен. Тази ароматна черна напитка може да бъде приготвена по много начини и да запази своя аромат и божествен вкус. Доказва го фактът, че всяка година в света се изпиват около 400 милиарда чаши кафе!

 

Ммм, как ухае на кафе!

Ако не може да си представите ежедневието без чаша ароматно кафе, то не сте сами. Милиони хора по света започват деня си с кафе или споделят ежедневието си „на кафе” с приятели.

Всеки пие кафето си различно: италианците пият еспресо със захар и винаги на крак, немците го предпочитат шварц, мексиканците го пият с канела, белгийците го гарнират с шоколад, австрийците предпочитат кафе с бита сметана, а египтяните предпочитат кафето си чисто, мароканците го пият с черен пипер, етиопците му добавят щипка сол, гърците предпочитат фрапе, турците обичат кафето сладко и го поднасят задължително с чаша вода, а ирландците пият кафе, смесено с уиски и гарнирано със сметана.

Любопитни факти за кафето


  • Кафето е втората най-консумирана напитка след водата.
  • Пътят на кафето тръгва от Йемен и Етиопия.
  • Кафето е богат източник на антиоксиданти.
  • Една чаша кафе без захар съдържа 0 калории.
  • Едно зърно кафе съдържа между 0,8% и 2,5% кофеин.
  • Ободряващият ефект на кафето настъпва около 30 до 40 минути след като е изпито.
  • Едно кафеено дърво ражда по-малко от половин килограм зърна годишно и живее около 60-70 години.
  • Сомелиерът на кафето се нарича барист - буквално на италиански означава „човекът зад бара, който разбира от кафе и всичките тънкости около приготвянето и сервирането му”.
  • За приготвянето на хубаво еспресо е необходимо да се спази правилото на четирите „M” – Macinazione (добро смилане), Miscela (добро смесване на сортовете), Macchina (добра кафе машина) и разбира се Mano (добър майстор).
  • В  Kaufland може да откриете над 25 марки кафе.

Ирландско кафе


Необходими продукти:


200 мл кафе еспресо
80 мл уиски
100 мл сметана
1 пакетче ванилова захар
1 ч. л. какао на прах


Начин на приготвяне:


Горещото кафе се смесва с уискито в стъклени чаши. Сметаната се разбива заедно с ваниловата захар и внимателно се добавя към кафето. За финал се поръсва с какао и ирландското кафе е готово за сервиране.

 

 

 

Марокино

 

Необходими продукти:

 

30 мл еспресо (7 г кафе)
30 мл леденостудено прясно мляко
10–20 мл ванилов сироп
шоколад на прах за поръсване

 

Начин на приготвяне:

 

Ваниловият сироп се сипва на дъното на подходяща стъклена чаша. Покрива се с част от направеното на пяна прясно мляко. Поръсва се с малко шоколад на прах. Сипва се еспресото и се слага още от млякото. Отново се поръсва с шоколад на прах.

Пътят на кафето

  • Арабика vs. Робуста
  • Легенди за кафето

Асортимент

Полезно и приятно

Нашата страница ползва „Бисквитки“ (Cookies), които ни помагат да предоставяме услугите си. Повече за използваните бисквитки и начините за деактивирането им може да научите от нашата Политика за защита на данните.