Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Това не е Вашият филиал?
Промяна
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зооландия

Добре дошъл в Зооландия! Тук ще научиш повече за дивите животни - как живеят те и как заедно можем да спрем тяхното изчезване. Стани изследовател и защитник на животинския свят с нас.

Събирай пъзела Зооландия

В периода от 14.09. до 08.11.2020 г. всеки 25 лева от твоите покупки ти носят пакетче, което съдържа две пъзел части, както и стикер с едно от животните на Зооландия. Не забравяй да поискаш твоето пакетче на каса и имай предвид, че при покупка на стойност 50 лева, получаваш две пакетчета, при 70 лева – три и т.н.  
 

Любопитното е, че както опаковката, така и самите пъзел части са направени с грижа за природата - от рециклирана хартия.

Виж пълните условия на кампанията

Условия Кампания Зооландия_vF.pdf (0.1 MB)

Забавлявай се и учи с настолните игри Зооландия

Настават опасни времена за живота на Земята. Много видове животни са застрашени от изчезване и естествената им среда за живот се руши всеки ден. А когато един вид изчезне, то е завинаги. Време е да опознаем красотата и богатството на нашия свят и да започнем да го пазим.

Ти знаеш, че за да имаме храна, чиста вода и въздух всички форми на живот на планетата са важни. Изчезването на животински видове трябва да бъде спряно! Много хора вече работят за това. Ти си на ред!
 

Впусни се във вълнуващи мисии и обиколи света! Ще попадаш на добронамерени или на вече гневни животни. Едните ще ти помагат да напредваш по-бързо към крайната си цел, а други ще те предизвикват и бавят.

В едната настолна игра ще разчиташ повече на късмета си при хвърляне на зарчето, а в другата ще са ти нужни истински познания на изследовател на животинския свят.  


И в двете игри могат да участват от двама до четирима играчи. С пакета настолни игри Зооландия приключенията започват веднага. Той съдържа борд с игрите, пионки, зарче и сгъваема кутия и може да бъде закупен в хипермаркети Kaufland на цена от 4,99 лева.


Tik Tok предизвикателство

Ти си на ред! Животните от Зооландия те предизвикват – стига танцува само пред огледалото! Влез в Tik Tok и ни покажи какво можеш.

В официалния ни Tik Tok канал ще публикуваме танци на нашите Зооландия животни, както и подробно обяснение как се танцуват те. В музикалната библиотека на Tik Tok ще откриеш музиката към всеки един от танците. Снимай се как танцуваш и публикувай видеото в Tik Tok профила си с хаштаг #зооландия. Ти си на ред! Танцувай като животно (в буквалния и преносен смисъл ;) ) и се забавлявай със Зооландия.

Танцът на алигатора

Как да танцуваш като алигатор 

Как го правят другите

Танцът на пандата

Как да танцуваш като панда

Как го правят другите


Свали безплатното приложение Зооландия

Свали безплатното приложение Зооландия. Учи, играй и се забавлявай.


Сканирай парче пъзел и виж как животните оживяват. Чуй звуците, които те издават и прочети историите на всяко едно от тях.


Събирай виртуална колекция със Зооландия героите и си направи забавна снимка с тях.


Само в приложението ще откриеш два специални танца Зооландия. Когато сканираш 20 уникални пъзел парчета, ще се отключи танцът на пингвина, а при сканирани 40 парчета ще може да гледаш и танца на маймуната.

Всеки път когато сканираш пъзел парче с ново животно, то ще се добавя във виртуалната карта на света. Когато си събрал всички животни от един континент, ще се активира един от шестте медала.
 

Приложението Зооландия ще откриеш в Google Play и App Store.


Специална Зооландия колекция

Освен пакетчетата с два елемента от пъзела и стикер, които може да получиш на касата, в хипермаркети Kaufland ще можеш да закупиш още Стартовия пакет Зооландия, който съдържа борд с две настолни игри, както и различни забавни продукти с образите на Зооландия животните.


Свали Зооландия рингтон

А защо пък и телефонът ти да не звъни с любимата Зооландия мелодия ;) Единственото, което трябва да направиш е да я свалиш от тази страница.


Запознай се с нашите Зооландия герои

Ти си на ред! Стани изследовател и защитник на животинския свят. Обиколи света и опознай животните от шестте континента. Научи повече за техните навици и начин на живот.

Австралия

Не им е лесно на австралийските животни. С времето те са се приспособили към горещите и сухи условия. Континентът, който обитават, е заобиколен само от вода, но тя по никакъв начин не може да предотврати честите опустошителни пожари, при които понякога загиват десетки хиляди представители на фауната. Двуутробните животни коала и кенгуру, заедно с единствените еднопроходни яйценосни бозайници - птицечовката и ехидната, живеят единствено в Австралия.

Ехидна

Ехидната е бозайник, който снася яйца. Дебелата му кожа е покрита с бодли и косми. Движи се бавно и умее да плува. Не вижда много добре, но изострените слух и обоняние му помагат да оцелее.  

 

Коала

Коалите живеят единствено в евкалиптовите гори на Австралия. Не пият вода. Получават нужните течности и хранителни вещества от листата на евкалиптовите дървета. Коалите са застрашен от изчезване вид заради изсичането на евкалиптовите гори и промените в климата.

Кенгуру

Кенгуруто се храни предимно с големи количества трева. Докато прави това, използва опашката си като пети крак, чрез който се избутва от земята. Може да скочи до три пъти собствената си височина. При раждането си бебето кенгуру е голямо едва 3 см и трябва да расте в кожената торба на майка си от 7 до 10 месеца.

Птицечовка

Птицечовката е един от малкото бозайници, които се излюпват от яйца. Месоядна е, а човката й наподобява тази на патиците, но е без зъби и е далеч по-мека и чувствителна. За да може въпреки това да се изхранва с любимите червеи, ларви и гъсеници, използва малки камъчета, които й помагат да се справи с по-твърдата храна.

Азия

Азия е огромен по площ континент със специфично географско положение и наличие на всички природни зони. Това е и причината за изключително голямото разнообразие на животински видове на него. Тъжен факт е, че въпреки усилията на природозащитници, международни организации и цели правителства, в последните години се наблюдава рязък скок в търговията с редки животни от континента.
 

Японски макак

Макакът обитава високите планини на остров Хоншу в Япония. Точно като хората, това умно, пъргаво и сръчно животно мие храната си преди ядене и обича да играе със снежни топки.

Снежен леопард

Снежният леопард има нужда от два килограма месо на ден, за да оцелее. Има остро зрение и търси храна рано сутрин или привечер. Шампион е по висок скок на семейство Котки, като последният му скок, за да хване плячка, надвишава 15 м. Преследван е от бракониерите заради красивата му козина.

Полярен заек

Според сезона, козината на полярния заек е или бяла, за да се слива със снега, или червено-кафеникава, за да се слива с камъните и земята. Придвижва се като подскача, ходи или бяга и може да развие скорост от 80 км/ч. За да се топли и спи, дълбае дупки в земята или в снега.

Лисица

От всички сухоземни хищници лисицата може да бъде открита на най-много места по света. Животното обитава Централна Азия, Европа, Америка и Северна Африка. В дневното си меню най-често включва около 500 г мишки и птици. Дългата рунтава опашка с бели връхчета осигурява на лисицата равновесие при скокове и отскоци.

Паун

Паунът е широко разпространен в Пакистан, Индия и Шри Ланка. Обитава както джунгли и горски местности, така и обработваеми земи в близост до селища. Красивото оперение на мъжките птици не е само за украса. Ако някой го хване за опашката, той може да я "откачи" и да избяга. Има и остри бодли на краката, с които нанася сериозни рани на враговете си.

Панда

Пандата обитава планините на Централен Китай. Храни се в продължение на 12 часа на ден. Основното меню на мечката са бамбукови стъбла и листа, като тя може да изяде до 38 кг от тях на ден. Малките мечета се раждат с дължина от едва 15 см - напълно слепи, розови и без козина.

Индийски слон

За разлика от африканските си роднини, азиатските слонове са по-дребни, с по-гладка кожа, вдлъбнатина в средата на челото и по-малки, триъгълни уши. При азиатските слонове само мъжките имат бивни. Едно животно може да изяде до 150 кг храна на ден и да изпие до 200 л вода наведнъж.

Вълк

Вълците са едни от най-старите обитатели на Земята. Живеят в гори, равнини и планини в Северна Америка, Европа и Азия, като се смятат за застрашен вид в Северното полукълбо. Далечните роднини на кучетата имат златистожълти очи, по-дълги крака и с 30% по-голям мозък от тях.

Сибирски снежен овен

Сибирският снежен овен живее в арктическата и алпийска тундра на североизточна Русия. Любопитното за това животно е, че колкото по-големи са рогата му, толкова по-голям е шансът да стане водач на стадото. Умее да тича по почти отвесни скали и така се спасява от преследвачите си.

Дългопет

Дългопетът е единственият изцяло месояден примат. Живее предимно в клоните на дърветата и се среща в Индонезия, Малайзия и Филипините. Има огромни очи, които често са по-големи от мозъка му. Краката му са с удължени кости, откъдето идва и името му. Поради унищожаване на околната му среда, това е уязвим от изчезване вид.

Лешояд

Ролята на лешояда за планетата е изключително важна. Птицата не напада и не яде живи същества, а само мърша, като така предотвратява разпространението на много болести. Благодарение на силната си стомашна киселина, може да разгражда дори погълнати кости. Критично застрашен от изчезване вид е, поради залесяването, липсата на добитък, вятърните турбини и лова.

Едногърба камила

Едногърбата камила обича да похапва трева през целия ден. Може да изпие до 150 л вода на един път, както и да издържи 40 дни без вода и храна. Ражда се без гърбица. Тя се оформя по време на растежа и в нея се съхраняват мазнини, които животното използва вместо вода и храна по време на преходи в пустинята.

Тигър

Най-големият представител на семейство Котки е изкусен имитатор. По време на лов може да имитира звука на други видове животни, за да ги привлече по-близо до себе си. Има изключително добре развито зрение и вижда шест пъти по-добре от хората. Ръмженето му се чува на разстояние от 3 километра. За да покажат силата си, мъжките тигри нападат дори слонове и носорози.

Антарктида, Южен и Индийски океан

Условията за живот на Антарктида са твърде сурови, а видовете животни, които обитават континента – твърде малко. Антарктическата морска фауна включва пингвини, сини китове, косатки, колосални октоподи, перконоги. Императорският пингвин е единственият вид, който се размножава в Антарктида през зимата, а пингвинът на Адели е най-южно гнездящият вид.

Императорски пингвин

Най-големият и тежък сред пингвините, императорският пингвин е и най-бързо плуващата и най-дълбоко потапяща се птица. Умее да се гмурка до дълбочина от 1,5 км, за да хване риба. Издържа под вода над 20 минути. Храни се с крил и дребни риби всеки ден, но по време на грижата за яйцето на женската, мъжките могат да издържат без храна до два месеца.

Морски слон

Морският слон прекарва във водата 80% от живота си и се храни основно с главоноги мекотели. Мъжките имат на носа си кожена торба, която се раздува и прилича на хобот – от там идва и името на тези бозайници. По време на размножителния период ревовете на мъжките се чуват на километри.

Октопод

Най-умните безгръбначни на земята се сливат идеално с околната среда. Ако бъдат забелязани, бягат или изстрелват облак с мастило. В краен случай откъсват свое пипало, което ще порасне отново. Октоподите имат три сърца и синя кръв. Толкова са гъвкави, че могат да се промушат през дупка, голяма колкото устата им.

Африка

Африка е дом на много и уникални видове диви животни, като голяма част от тях се срещат само на континента. Заради сериозната намеса на човека обаче, много емблематични видове са застрашени от изчезване. С надежда да бъдат предпазени животните от безразборно унищожение и бракониерство на континента е изградена впечатляваща мрежа от резервати и паркове.

Щраус

Щраусът има три стомаха и може да живее няколко дни без вода и храна. Не обича да лети, но за сметка на това тича с до 70 км/час. С помощта на крилата си прогонва хищниците, а с мускулестите си крака може да убие дори лъв.

Бял носорог

Носорогът е горд представител на мегафауната – животните, които тежат над 1 тон. В двата му рога на главата се съдържа кератин и затова те растат както човешките нокти и коса. Животното спада към критично застрашените видове, тъй като бракониерите често ги убиват именно заради ценните им рогове.

Жираф

Жирафът е най-високият представител на сухоземните животински видове. Вратът му достига 2 метра, а това му помага да намира достатъчно храна. Езикът му също е много дълъг - до 40 см, итака той достига водата, когато се наведе. Жирафът прекарва почти целия си живот прав, като не прави изключение дори, когато спи.

Хамелеон

Хамелеонът се храни с мухи, скакалци и бръмбари, които лови с помощта на изключително дългия си и лепкав език. Сменя цвета на кожата си според околната среда и температурата. Така остава незабележим за враговете и плячката си. Хамелеонът е единственото животно, което може да движи двете си очи в различни посоки по едно и също време.

Лъв

Макар и втори по големина в семейство Котки, лъвът е царят на животните. Менюто му включва зебри, антилопи, млади слонове, носорози и хипопотами. Само мъжките лъвове имат пищна грива в кафяв цвят и пискюл на опашката. Лъвиците са по-светли на цвят и с по-малки глави.

Гепард

Гепардът е най-бързият бозайник на света. Той развива скорост до 120 км/ч, което го прави по-бърз от повечето спортни автомобили. Опашката му е дълга почти колкото тялото. С нея пази баланс и се насочва, когато развива висока скорост. Гепардът е единствената голяма котка, която не надава рев, а мърка.

Зебра

На света няма две еднакви зебри - шарката на всяка е уникална. За да заблуди преследвачите си, животното често тича на зиг-заг. Зебрата е сред малкото животни, които виждат цветове. Може да върти ушите си във всички посоки и така показва в какво настроение е.

Европа и Атлантически океан

Въпреки успехите по опазването на биоразнообразието в Европа, много големи бозайници като полярната мечка, вълкът, рисът и бизонът се срещат все по-рядко в същинската им среда. Причина за това стават загубата на местообитания, изменението на климата, замърсяването и човешката намеса като цяло.

Мечка

Мечката е едър, всеяден бозайник. Най-често се храни с горски плодове и риба. През зимата спи, защото няма растения. От пролетта до есента се храни обилно и натрупва мазнини, които използва по време на зимния си сън. Може да изяде над 40 килограма риба на ден.

Рис

Рисът е месояден бозайник, който, за да улови плячката, си може да скочи до 2 метра. Любопитното за него е, че стъпва в едни и същи стъпки на отиване и на връщане по дадена пътека. Мрази лисици и винаги ги унищожава.

Кралски рак

Кралският рак е месояден. Храни се основно с миди, охлюви, морски звезди и таралежи, раци и риба. Има пет чифта крака. Използва дясната си, по-голяма щипка, за да строши храната си. С лявата, по-малка щипка, я раздробява на парчета. Сменя черупката си, за да може да расте.

Морско конче

Въпреки името си, морското конче е вид риба, която няма люспи. Тялото му е покрито с плочки или костеливи пръстени. Има си и коронка, която е различна при всеки представител на вида. Подобно на хамелеона, може да променя цвета си, за да се скрие от нападатели.

Бял щъркел

Дългите и тънки крака на щъркела му позволяват да гази безшумно в дълбоки води. Силният клюн му позволява да лови с лекота в тях. Може да прелети до 500 км на ден и да мигрира на разстояние от над 19 000 км, в търсене на по-добри условия през студените месеци.

Косатка

Косатката е морски бозайник и най-големият хищник на земята. Храни се с риба, птици, костенурки и тюлени. Понякога напада дори китове и акули. Има нужда от 60 кг храна на ден. Не дъвче, а раздробява плячката със зъбите си и я гълта цяла.

Северна Америка и Северен ледовит океан

Плътни гори и пустини, скали, езера, водопади и ледници – в Северна Америка се срещат почти всички природни зони, а това е добра предпоставка за изключителното биоразнообразие на континента. В Северна Америка има около 200 национални парка, които допринасят за запазването на голяма част от животинските видове, обитаващи континента.

Забулена сова

Перата на забулената сова са меки и леки и това я прави безшумна по време на –олет. Ушните канали на птицата са на различни нива и под различен ъгъл – така тя чува по-добре. Забулената сова често поглъща храната си цяла, а след това изплюва костите и козината.

Елен

Еленът има изключително остър слух и обоняние, които му помагат да разпознае опасността. Защитава се като удря силно с предните си копита, които имат много твърди и добре заострени ръбове. Често, когато кошутите пазят своите малки, успяват да ранят тежко дори едри хищници.

Бобър

Обикновено бобърът е активен вечер. През лятото работи по цяла нощ. Строи бентове и създава малки язовири близо до дома си. Копае в твърда земя лабиринти със стаи, към които водят и тайни водни входове. Това го прави истински майстор архитект сред животните.

Пума

Пумата има отлично развити зрение, слух и силни задни крака. Може да скочи от височина, колкото 5-етажна сграда. Възглавничките на лапите й са много големи и така е стабилна, когато преследва плячка дори по скали и хлъзгав терен. Винаги напада от подветрената страна, за да не усетят жертвите миризмата й.

Фламинго

Оперението на фламингото е от бледо-розово до ярко червено. Цветът се дължи на менюто на птицата, богато на бета-каротин, както и на водните бактерии. Колкото по-ярък е цветът, толкова по-здраво е фламингото.

Бизон

Голямата глава и рогата на бизона му помагат да си проправя път, да разчиства сняг и да намира храна. Можеш да познаеш настроението му по опашката. Ако е отпусната – спокоен е. Ако е изправена, най-вероятно е раздразнен и се готви за нападение.

Тюлен

Тюленът е удивителен гмурец. Може да забавя ритъма на сърцето и храносмилането си и да изпраща по-малко кръв към някои органи. Така той ги контролира, за да запази повече кислород и да се гмурка по-дълго без проблем.

Полярна лисица

Полярната лисица е известна като специалист по оцеляване, защото е изключително умна и адаптивна. Копае дупки в земята и ги свързва в лабиринт, който обитава дълги години. Там може да отглежда дори чужди изоставени малки.

Хъски

Произлиза от Сибир. Създадено е да живее сред снеговете, но може да се адаптира и да живее в различни части на света. Прилича си доста с вълка, но е порода работно куче. Има сини очи и гъста козина в различни нюанси на бяло, сиво и бежово. Тича бързо и с удоволствие. Умее и да плува.

Енот

Енотът се различава от всички други животни по това, че има ръце с по пет пръста. В животинския свят само той и японският макак мият храната си преди ядене. Предпочита горите, но може да се адаптира и към градските условия.

Белоглав орел

Познати са над 60 вида орли, които живеят по целия свят, с изключение на Антарктида. Белоглавият орел обитава Северна Америка. Размахът на крилете му е около 2,3 м, което го превръща в една от най-големите птици на света.

Алигатор

Алигаторът поглъща всичко, което може да улови – от насекоми до големи бозайници. Издържа с месеци, без да се храни, защото има забавен метаболизъм. Няма гласни струни, а произвежда звук, като засмуква и изпуска въздух от дробовете си. Може да живее до 100 години.

Нарвал

За да намери храна, нарвалът може да се гмурка в продължение на до 30 минути на дълбочина до 800 метра. Общува с останалите отдалеч с ехолокация – издава звук, който се отблъсква от предметите. Така разпознава останалите нарвали, рибата или друга възможна плячка.

Полярна мечка

Полярната мечка е сред най-големите месоядни бозайници на земята. Огромна е, но пъргава и това я прави опасен противник за тюлените, елените, патиците и рибата, с които се храни. Може да подуши плячка на метър под снега и да усети миризма на мърша от над 30 километра.

Морж

Бивните на моржа са по-твърди от тези на слона. С тяхна помощ той раздира дъното и отлепя ракообразните, придвижва се по леда и се съревновава за лидерство. Отглежда малките си до петата им година.

Тъпоклюна кайра

Кайрата използва крилата си не само за летене, но и като плавници. Захапката й е силна и може да събере много риба в голямата си човка. Лети със скорост до 88 км/ч и може да се гмурка до 60 метра дълбочина. Използва клечици, за да се почесва по гърба или крилете.

Южна Америка и Тихи океан

През почти цяла Южна Америка преминава една от най-големите и пълноводни реки на планетата – Амазонка. Във водосборния й басейн се простира и Амазонската джунгла, която се отличава с най-голямото биоразнообразие, познато на нашата планета и съставляващо около 10% от всички живи видове на земята.

Определени части на Амазония горят всяка година. Освен, че имат пряк негативен ефект върху биоразнообразието в района, пожарите задълбочават климатичната криза посредством въглеродните емисии, отделяни от изгарянето на органични материали.

Игуана

Задните крака на игуаната са по-големи от предните, за да се катери лесно по дърветата. Когато се чувства заплашена, може да скочи от 12 метра височина, без да се нарани. За да избегне заплаха, може да издържи до 30 минути под вода,. Опашката й е дълга почти колкото тялото. Ако бъде хваната, може да я откъсне и да избяга, а тя ще порасне отново.

Ара

Яркото оперение на птицата не е просто за украса. Когато някой нападне групата, всички птици се разлитат в различни посоки. Така нападателите не могат да се фокусират върху една птица, която да заловят, защото многото цветове ги объркват.

Лама

Ламата е чудесен пазач на стада от по-малки животни, защото лесно прогонва койотите и други хищници. Изключително силна и издръжлива, тя има широки копита, с които успява да ходи по острите високопланински камъни. Плюе, когато е ядосана или иска да наложи мнението си. Общува с другите лами чрез движение на ушите, опашката и чрез стойката на тялото.

Делфин

Делфинът е най-интелигентният бозайник след човека. Общува и ловува с помощта на ехолокация. Половината от мозъка му е будна, дори когато спи, за да му подава сигнал, че е време да изплува и поеме въздух. Всеки делфин издава специфичен звук, по който другите могат да го разпознаят.

Зелена морска костенурка

Зелената морска костенурка може да мигрира на разстояние над 2 600 километра в търсене на подходящ плаж за своите малки. Там заравя в пясъка около 100 яйца и ги оставя да се излюпят. После малките костенурки трябва да стигнат сами до водата. Това е най-рисковият момент за тяхното оцеляване.

Морска звезда

Морската звезда притежава сензори, които я предупреждават за наближаване на потенциални врагове. Тогава тя изпуска токсин, който ги отблъсква. Храни се наобратно – хваща плячката с крайниците си, стомахът й излиза през устата и излива сокове, които разяждат жертвата. После стомахът я поглъща и храносмила.

Колибри

Колибрито се храни основно с нектар от цветовете на растенията и малки насекоми. Лети дори когато се храни. На ден поглъща до пет пъти повече храна от собственото си тегло.

Ленивец

Ленивецът изразходва съвсем малко енергия, защото е много бавен. Разчита на обоняние и допир, за да намери храна. Вътрешните му органи са странно разместени спрямо тези на другите животни, защото стои постоянно надолу с главата.

Кит

Китът е голям, силен и интелигентен. Езикът му тежи колкото слон, а сърцето му е голямо колкото автомобил. Използва ехолокация, за да намира храна и общува с другите китове. Издава най-високия звук, който е познат в природата. Той се носи с километри под вода, а когато стигне до предмет или други живи същества се връща при него.

Акула

Акулата е най-големият хищник сред рибите. Чува плячката си от разстояние над 900 м. Има остро зрение и обоняние. Бърза е и има 6-7 реда с нащърбени зъби. По кожата си има малки твърди люспи, които са трудно пробиваеми.

Медуза

Някои медузи живеят на голяма дълбочина и са биолуминисцентни. Излъчват светлина, за да могат да привличат плячката си. Нямат мозък, но усещат движения и цветове, на които реагират светкавично.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19