3 ястия за 20 лева*: Екзотичен петък
Гаспачо
Необходими продукти
250 г домати
1/2 краставица
120 г червени чушки
30 г червен лук
1 скилидка чесън
50 мл оцет
50 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне
Доматите, краставицата, червената чушка, лукът, скилидката чесън и оцетът се пасират заедно със 150 мл вода и 50 мл зехтин. Така приготвеното гаспачо се овкусява със сол, прецежда се, охлажда се добре и се сервира студено.
Такоси с печено свинско
Необходими продукти
400 г свинско месо от врат
50 г домати
80 г червени чушки
1/2 краставица
20 г червен лук
1/2 скилидка чесън
сол, черен и червен пипер на вкус
30 мл зехтин
1 пакет тортия питки (малки)
80 г заквасена сметана
Начин на приготвяне
Свинското месо се овкусява със сол, черен и червен пипер. Поставя се в тава със 150 мл вода и се пече за 150 минути на в предварително загрята на 160°С градуса фурна. След като месото е готово се надърпва и към него се добавя соса от печенето. Бърка се добре, докато месото поеме всичкия сос. От доматите, чушките, краставиците и червения лук се приготвя салца, като всичко се нарязва на ситно и се овкусява със зехтин и сол. Тортия питките се запичат на тиган, върху тях се поставя по малко заквасена сметана, след това месото и накрая се завършва с доматена салца.
Карамелизарин ябълки със сметана и куркума
Необходими продукти
2 зелени ябълки
120 г заквасена сметана
200 г захар
2 г канела
3 г куркума
100 г бисквити
Начин на приготвяне
Ябълките се нарязват на половинки, овкусяват се със захар и канела и се пекат във фурната на 200°С за около 15 минути или докато се карамелизират. Заквасената сметана се смесва с куркумата и захарта и се разбърква добре с телена бъркалка, докато захарта се разтвори. Ябълките се сервират гарнирани със заквасената сметана и натрошени бисквити.