Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Зелеви сарми с гъби и картофено пюре с горчица

До 60 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

8 зелеви листа
500 г печурки
30 г моркови
100 г целина
6 клончета мащерка
2 скилидки чесън
2 бр. шалот
8 с.л. олио
150 мл вино Шери или Мадейра
6 с.л. овесени ядки
3 с.л. галета
1 бр. яйце
300 мл бульон
800 г картофи
150 мл прясно мляко
3 с.л. масло
2 с.л. горчица със синапени семена
300 г брюкселско зеле
сол
черен пипер
индийско орехче

Приготвяне

    1

Зелевите листа се измиват добре. В тенджера се сварява вода, в която листата се бланшират за около 30 секунди, след което се обливат със студена вода и се оставят да се изцедят.

    2

Гъбите се почистват, морковът, целината и мащерката се измиват и подсушават. Чесънът се обелва и заедно с гъбите се наситнява в блендер. На дребни кубчета се нарязват морковите, целината и шалотът.

    3

В тиган се загряват 5 с.л. олио и към тях се прибавя сместа с гъбите, както и нарязаните зеленчуци. Налива се ликьорното вино, добавят се овесените ядки и галетата и се оставя за кратко на огъня. Овкусява се със сол и черен пипер, прибавя се яйцето и се оставя да изстине.

    4

Готовата смес се разпределя върху зелевите листа и се оформят сарми. В широка тенджера се загряват 3 с.л. олио и сармите се запечатват от всички страни. Налива се бульонът, поставя се капак и се оставя да къкри около 20 минути на средна температура. От време на време сармите се обръщат.

    5

Картофите се обелват и сваряват за около 15 минути в подсолена вода. Млякото, овкусено с индийското орехче, се оставя да заври, прибавя се към картофите, които се намачкват. Добавят се 2 с.л. масло и горчицата, овкусява се със сол.


Видеорецепта