Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Козунак със сметана

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (12 порции)

5 ч.ч. брашно
3 яйца (размер L)
3 /4 ч.ч. захар
150 мл прясно мляко
150 мл животинска сметана
160 г краве маслo
1 /2 кубче мая
1 /2 ч.л. сол
1 /2 ч.ч. филирани бадеми
1 ч.ч. стафиди
100 мл тъмен ром
1 /2 ч.л. индийско орехче
кората от 1 лимон
жълтък за намазване
захар за поръсване

Приготвяне

    1

От предишната вечер в рома се накисват стафидите. На сух тиган се запичат бадемите. В малко топла вода, с една щипка от захарта, се разтваря маята и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното, настърганата лимонова кора, шупналата маята, разтопеното краве масло, затоплените прясно мляко и сметана, едно цяло яйце и два жълтъка, индийското орехче, захарта и солта.

    2

Замесва се меко тесто, към което се прибавят отцедените от рома стафиди и запечените и охладени бадеми. Тестото се поставя в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение или капак и се оставя да втасва докато удвои обема си.

    3

Когато е готово, тестото се разделя на две равни части. От всяка се оформят три дълги по 50–60 см фитила, които леко се усукват.

    4

Два по два фитилите се усукват стегнато помежду си, след което от тях се оформят две плитки, които се поставят във форми с намокрена пергаментова хартия на дъното. Оставят се да втасат, след което се намазват с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар.

    5

Пече се в предварително загрята на 180° C фурна с вентилатор за 30 минути. След това температурата се намалява на 150° C и се допича за още 20 минути.