Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Мусака със зеле

Над 60 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

1 кг зеле
300-400 г домати (от консерва)
500 г кайма
70 мл олио
1 глава лук
50 г ориз
4-5 стръка магданоз
1 ч. л. сол

за заливката:

200-250 мл прясно мляко
30 г краве масло
1 яйце
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
кашкавал за поръсване

Приготвяне

    1

В тенджера се загряват 50 мл от олиото. Слага се част от нарязаното на ситни ивици зеле, разбърква се и се пържи около минута. Добавя се останалото зеле, запържва се за още 1–2 минути, похлупва се и се оставя да се задуши 10–15 минути на слаб огън, докато зелето намали обема си наполовина.

    2

Нарязаният на ситно лук се запържва в останалото олио за 2–3 минути. Сипва се оризът и се пържи още 2–3 минути. Доматите се пасират, сипват се при лука и ориза, и всичко се разбърква. Посолява се и се задушава, докато остане на мазнина.

    3

Прибавя се каймата и без да се пържи (тиганът се оттегля от огъня), се намачква добре, за да стане на трохи, като се овкусява с наситнения магданоз.

    4

В тава се смесват зелето и каймата и се разбъркват добре. Ястието се пече 20–30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

    5

Маслото за заливката се разтопява, слага се брашното и се запържва за минута. Разрежда се със студеното прясно мляко, разбърква се, овкусява се със сол и черен пипер и се оттегля от огъня.

    6

Горещата млечно-брашнена смес се сипва на тънка струя в купа с разбитото яйце, като се бърка непрекъснато, до хомогенизиране.

    7

Приготвената заливка се разпределя върху запечената мусака, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече на 180 градуса още 10–15 минути, до зачервяване.