Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Тиквен крем карамел

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (8 порции)

500 г тиква
30 г краве маслo
5 яйца
500 мл прясно мляко
3 ч.ч. захар
2 пакетчета ванилия
1 /4 ч.л. смлян бахар
1 /4 ч.л. смляно индийско орехче
1 /2 ч.л. смлян джинджифил

За кроканта:

1 ч.ч. захар
1 1/2 к.ч. тиквено семе

Приготвяне

    1

Половината от захарта се сипва в тенджерка и се нагрява, докато се карамелизира. Разпределя се в предварително загрята тава и се оставя да се охлади.

    2

Тиквата се обелва, почиства се от семките и се настъргва. Маслото се загрява в тенджера. Сипва се настърганата тиква, налива се 1 к. ч. вода, поръсва се с 1 с. л. захар и се задушава 15 минути. Яйцата се разбиват с останалата захар. Прясното мляко се кипва, отделят се 150 – 200 мл, останалото се прибавя към яйцата, като бъркането продължава. Сместа се ароматизира с ванилиите.

    3

Задушената тиква се подправя с бахара, индийското орехче, джинджифила и се пюрира заедно с отделеното мляко.

    4

Пюрето от тиква се сипва при млечната смес, разбърква се добре и се излива върху карамела в тавата. Пече се около 80 минути на водна баня в предварително загрята на 150 °С фурна. Щом водата в по-голямата тава започне да завира, вратата на фурната се отваря, за да се охлади.

    5

Захарта за крокана се загрява. Щом се карамелизира, се добавя тиквеното семе и се разбърква. Карамелизираното семе се разпределя в предварително намазнени формички, които са поставени върху намазнено алуминиево фолио.

    6

Изстиналият крем карамел се охлажда добре, обръща се върху плоска подложна чиния и се нарязва. Сервира се с крокан от тиквено семе.