Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Торта с кафе и маскарпоне

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (12 парчета)

За блата:

2 яйца
60 г захар
50 г брашно
10 г какао
1 щипка сол
краве масло за формата

За крема с маскарпоне:

250 г маскарпоне
180 мл животинска сметана
4 жълтъка
90 г захар
2 с.л. желатин
60 мл вода

За крема с кафе:

100 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
60 г захар
1 яйце
10 г инстантно кафе
1 с.л. желатин

Приготвяне

    1

Брашното и какаото за блата се смесват. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с миксер, заедно с половината захар, до побеляване.

    2

Белтъците се разбиват на сняг със солта и останалата захар. Смесват се с жълтъците и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула. Добавя се брашнената смес и отново се разбърква внимателно.

    3

Стените на форма за кейк (с диаметър 26 см), с подвижно дъно, се намазват с масло, на дъното се поставя пергаментова хартия, и в нея се изсипва сместа за блата. Пече се 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. После се оставя да се охлади.

    4

Жълтъците за крема с маскарпоне се смесват с 40 мл вода и захарта. Готвят се на водна баня, докато сместа стигне температура от 80 градуса. Желатинът се смесва с 20 мл вода и се оставя да набъбне. Разтваря се на водна баня или в микровълнова за не повече от 20 секунди на ниска мощност и се добавя към сместа с жълтъци, като се бърка. Оставя се да се охлади.

    5

Към охладените жълтъци се прибавя разбитото маскарпоне (на стайна температура). Разбърква се до хомогенизиране. Сметаната се разбива (да стане леко пухкава) и се добавя към сместа.

    6

Сместа се изсипва върху блата и се оставя да стегне за около 1 час в хладилник.

    7

Яйцето за крема с кафе се разделя на белтък и жълтък. В касерола се сипва млякото и към него се добавя кафето. Кипва се и се бърка, докато се разтвори кафето. Жълтъкът се разбива с 30 г от захарта до побеляване и към тях (на тънка струйка) се налива млякото, като се бърка с телена бъркалка. Сместа се сипва в касеролата и се готви, докато се загрее до 85 градуса. Желатинът се накисва в 1 с. л. вода, за да набъбне и след това се разтваря на водна баня. Добавя се към млечната смес на тънка струйка. Оставя се да се охлади.

    8

Сметаната се разбива (леко) и се прибавя към млечната смес. Белтъкът се разбива леко с миксер, прибавя се останалата захар и се разбива на сняг. Смесва се с останалите продукти за крема с кафе.

    9

Изсипва се върху охладеният крем с маскарпоне. Тортата се оставя да се охлади за 1 час и 30 минути.

    10

След това се изважда от формата и стените се заглаждат с помощта на шпатула, потопена в гореща вода (така желатинът се отпуска и заглаждането става по-лесно). Нарязва се с нож, потопен в гореща вода.