Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Това не е Вашият филиал?
Промяна
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Шеф Тодоров – посланикът на добрата храна

Печена агнешка плешка в ароматно масло и дроб сарма

Продукти за 6 порции:
за агнешкото – 3 кг агнешка плешка, 150 г пресен лук, 50 г пресен чесън, 10 г пресен джоджен, 10 г прясна мента, 10 г червен пипер, 3 г черен пипер, 350 г краве маслo, сол на вкус, 40 г лук, 500 мл бяло вино, 200 г морков, 0,5 л вода, 200 г глава целина, 15 г пушен червен пипер, чесън; за дроб сармата – 1 чаша бисерен ориз, 1,5 кг агнешки комплект, 120 г лук, 150 г глава целина, 1 скилидка чесън, 50 г краве маслo, 150 г пресен лук, 50 г пресен чесън, 200 г печурки, 5 г пресен джоджен, сол на вкус, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
В тавичка на едро се нарязват глава лук, глава целина и два моркова. Към кравето масло се добавят две скилидки чесън, нарязани на ситно, пресен лук, пресен чесън, пушен червен пипер, пресен джоджен, прясна мента, сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре. Агнешкото се намазва обилно с билковото масло. Поставя се в тавичката върху зеленчуците и се налива вино и вода, които се овкусяват със сол и черен пипер. Месото се покрива с хартия за печене, след което цялата тавичка се покрива с фолио. Поставя се във фурната на 140 °C и се пече няколко часа.

Агнешкият комплект се почиства добре, след което се поставя в тенджера със студена вода. Посолява се добре и се добавят няколко цели скилидки чесън и няколко гъби. Вече свареният агнешки комплект се охлажда и нарязва.

В загрят тиган се слага масло. Добавят се ситно нарязани чесън и лук и целина и се задушават добре. Прибавят се обелените и нарязани на филийки гъби. След като гъбите са омекнали се добавя агнешкият комплект. След няколко минути пържене се добавя оризът и се разбърква добре. Добавя се бульон (от комплекта и от печеното агнешко). Нарязват се пресни джоджен, мента, чесън и лук. Овкусява се с черен пипер.

Дроб сармата се оставя да покъкри за няколко минути, след което се прехвърля в тавичка и се пече на 180 °C за 20-25 минути или до пълна готовност. Готовата дроб сарма се гарнира с пресен лук и се сервира с агнешкото.

Печени чушки в пикантен доматен сос с печени лешници

Продукти за 4 порции:
12 бр. червени чушки, 4 скилидки чесън, 100 мл оцет, 100 мл маслиново масло, 20 г копър, 20 г пресен лук, 10 г магданоз, 3 малки консерви белени домати, 1/2 морков, 1/2 глава лук, 60 г лешници, 2 г самардала, 2 г сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Чушките се изпичат, след което се поставят в купа, осоляват се и се задушават с помощта на фолио. След това се обелват и почистват от семките. За доматеният сос на кубчета се нарязват лукът и морковите. Към тях се прибавя смачканият чесън и зеленчуците се запържват в маслиново масло. Добавят се доматите и се готвят за около 20-30 минути. Ако е нужно, се добавя захар, овкусява се със сол и черен пипер.

Готовият доматен сос се пасира като към него се добавя малко маслиново масло. Лешниците се натрошават и запичат на тиганче до златисто. Овкусяват се със самардала и малко черен пипер. В тиган се запържва чесън, нарязан на филийки, и ситно нарязаният пресен лук. Добавя се оцет и се готви докато половината смес не изври. Добавят се чушките и доматеният сос, овкусява се с черен пипер. Накрая се добавя малко нарязан копър и магданоз.

Чушките се подреждат в чиния, върху тях се сипва от соса и се завършва с печени лешници, малко маслиново масло и пресни подправки.


За шеф Тодоров

Шеф Владимир Тодоров е сред най-добрите млади професионалисти в страната, придобил опит в реномирани ресторанти и популярност от различни конкурси.

През 2016 г. той печели приза „Готвач на България“ в най-голямото кулинарно състезание, организирано от Българска Асоциация на професионалните готвачи. Тази награда е предшествана от златен медал на състезанието “ACF AND WORLD CHEFS CULINARY SALON“ в САЩ, щата Вирджиния в категория „Най-добър кулинарен студент“. 

Владимир е част и от българския национален отбор, който представя страната ни на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия през 2016 г.

Специализираното образование, опитът от Холандия, Белгия и САЩ, както и значимите отличия позволяват на Шеф Тодоров да води кухнята на един най-добрите ресторанти в столицата с който печели награда за най-добро бистро от наградите на списание Бакхус и Aqua Panna & San Pellegrino.

Обича студена бира, разходки по плажа и пържена цаца. :)


Зададохме няколко въпроса на шеф Тодоров

Какво за теб означава добрата храна?

Това е нещо, което приготвяш с душа и сърце. Тайната на добрия вкус е в качествените съставки и отношението и любовта към храната.

Коя е любимата ти българска рецепта?

Трудно ще го определя като рецепта, но печените чушки с чесън, магданоз и сирене са сред най-любимите ми български вкусове. Само ароматът на тази салата може да ме върне в детството. Аз съм от Русе, баща ми е рибар и съм отраснал с тарама хайвер, така че мога да изям един малък бидон с тарама и препечен домашен хляб. :)

Кое е най-вкусното нещо, което си готвил?

Винаги казвам, че е следващото. Опитвам се да надграждам с всеки кулинарен експеримент.

Ти ли готвиш вкъщи?

Може би звучи странно, но вкъщи почти не готвя. Приятелката ми е главният готвач у нас, а аз готвя в почивните си дни за обяд или когато очакваме гости.

Коя подправка употребяваш най-често и в най-различни манджи?

Сол и киселина (оцет, цитрус)! Тези две съставки, колкото и базови да звучат, могат да променят едно ястие напълно – както към по-добро, така и към по-лошо, зависи как се използват и дали ще намериш добрия баланс помежду им.

Защо избра да се занимаваш с кулинария?

Оо, това е труден въпрос. Мисля, че избрах професията си, защото ми позволява да проявя творчество, мога да изразя себе си чрез храната и да получа моментална обратна връзка.

Кой е най-ценният кулинарен съвет, който можеш да дадеш на всички любители готвачи?

Да готвят уверено, да не се страхуват да експериментират и грешат, защото така се раждат най-добрите рецепти или най-смешните истории за разказване.


Пъстърва с лимоново ризото

Продукти за 4 порции:
4 пъстърви
400 г ориз за ризото
2 лимона
10 г копър
2 скилидки чесън
1 глава лук
30 мл маслиново масло
150 мл бяло вино
2 л зеленчуков бульон
150 г тиквички
80 г грах
100 г пресен спанак
40 г орехи
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Пъстървата се почиства и филетира, като се отваря като пеперуда и се отстранява главата. В касерола, с маслиново масло се задушават лукът, нарязан на ситно, и добре смачканият чесън. Добавя се оризът и се запържва до златисто, след което се "погасява" с вино и се готви така няколко минути, за да се изпари алкохолът от виното.

След това към ризотото постепенно се прибавя бульон, като се бърка непрекъснато за около 10-12 минути. Тиквичката се нарязва на кубчета, а спанакът на ивици. Към ризотото първо се добавя грахът, след което е ред на тиквичката и спанакът. Ризотото се полива с малко лимонов сок, лимонова кора, добавя се и малко копър. Рибата се овкусява със сол и се готви на добре сгорещен тиган за около 4-5 минути. Сервира се върху ризотото с малко нарязани орехи отгоре.


Вкусни идеи за сочно пиле

Продукти:
1 цяло пиле Шеф месар
120 г масло
10 г чесън, направен на паста
ситно нарязан магданоз
щипка мащерка, щипка черен пипер, сол на вкус
лимонов сок

Начин на приготвяне:
Кожата се освобождава от пилето много внимателно с пръст. Пилето се посолява добре от вътрешната страна - така ще се осоли цялото месо.

Прави се паста от маслото, чесъна, магданоза, мащерката, черния пипер и лимона. Сместа се намазва между кожата и месото. Може да си направите фуния от кухенска хартия, с която да шприцовате сместа под кожата. Пилето се осолява леко, полива се с малко мазнина и се пече до златисто на 180 °C за около 50-55 минути.

Вкусни идеи за ароматно свинско

Продукти:
600 г свинска плешка Шеф месар
100 г кафява захар
100 г сол
30 г чесън на прах
30 г лук на прах
15 г пушен  червен пипер
щипка кимион, щипка кориандър, щипка сух магданоз и щипка стрито чили

Начин на приготвяне:
Всички подправки се смесват и разбъркват добре. Изсипват се в тавичка и месото се овалва добре в тях, така че да полепнат по него от всички страни. Така при печенето захарта и солта ще се карамелизират, ще изкарат влагата от месото и подправките ще попият в него.

Месото се пече до тъмнокафяво на 140 °C за около 3 часа и половина.

Вкусни идеи за кюфтета от мляно телешко месо

Продукти:
400 г телешко мляно месо мляно
½ глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
сол на вкус
щипка черен пипер и щипка мащерка
1 ч.л. пушен червен пипер
1-2 стръка магданоз
1 яйце
100 г печурки, 50 г пачи крак, 50 г кладница, 10 г масло

Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и гъбите се нарязват на ситно. Гъбите се задушават с малко чесън, лук и мащерка. Каймата се разбърква добре с останалите подправки и яйцето. Оформят се кюфтетата, като първо се разстилат, за да може да се сложи вътре плънката от гъби. Поднасяте пържени, печени на тиган или във фурна. Добър апетит! :)

Пълнен шаран за Никулден

Продукти:
1 шаран
2 връзки праз лук
1 морков
50 г чесън
300 г домати и 150 г чери домати
150 г орехи
100 г масло
1 лимон и 1 лайм
сол и черен пипер на вкус
10 г магданоз и щипка канела

Начин на приготвяне:
В тенджера се слагат маслото, малко сол, черен пипер, орехите и се разбърква регулярно, докато се карамелизира равномерно.

Празът и морковите се нарязват на ситно. В тенджерата от орехите се слагат малко олио, морковите, праза, сол и черен пипер и се запържват за около 10 минути. Отделя се ципата на доматите и се нарязват на едро, добавят се към морковите и праза. В края се добавят орехите, овкусява се със сол, сока от половин лимон, магданоз и щипка канела.

Шаранът се пълни с готовата плънка и се затваря с с помощта на три шишчета. Полива се с малко олио, а в тавата се нареждат чери доматите, останалата част от доматите, лаймът на резени, посолява се, добавя се и черен пипер.

Шаранът се пече в предварително загрята фурна на 200 °C за около 35-40 минути.


Добрата храна е роден вкус

Рецепта за мусака

Продукти за плънката: 150 г лук, 100 г моркови, 100 г целина (глава), 1 кг кайма смес, щипка пушен червен пипер, 1-2 бр. дафинов лист, щипка сол, щипка черен пипер, 200 мл червено вино, 400 г домати от консерва, 800 г картофи, 10 г магданоз
За заливката: 50 г брашно, 50 г масло, 250 мл прясно мляко, 250 г кисело мляко, 4 яйца, щипка сол и щипка черен пипер

Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват. Всички, без картофите, се запържват и се вадят от тенджерата. Каймата се запържва до златисто и след това зеленчуците се връщат в тенджерата. Добавят се червеният пипер и дафиновият лист. Добавят се с консервираните домати и се вари за няколко минути. Добавя се червеното вино и се готви, докато алкохолът се изпари. Добавят се картофите, готвят се за няколко минути и след това мусаката се пече във фурната. 

През това време се приготвя заливката, като се прави бешамел с прясното и киселото мляко, белтъците се отделят от жълтъците, жълтъците се добавят към бешамела, а белтъка се избива на сняг и се смесва с останалата част от заливката. Към мусаката се добавя нарязан магданоз и се залива, пече се до златисто. Да ви е сладко:)

Рецепта за баница

Продукти: 1 пакет кори за баница, 400 г сирене, 100 г извара, 50 г кисело мляко, 6 яйца, 250 г масло, 250 мл газирана вода

Начин на приготвяне: Празът се почиства, нарязва се на ситно и се задушава в маслото за около 10-12 минути. В купа се натрошава сиренето, добавят се 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. извара, яйцата, задушеният праз и газираната вода. Тавата се намазнява с малко олио и се слагат последователно ред кора, ред плънка, като се стремите да оставяте въздух между корите.

В готовата наредена баница се прорязват няколко дупки с нож, за да може плънката да попие добре в корите. Пече се до златисто в загрята на 170 °C фурна за около 45 минути. Сервира се по желание с айрян или с боза. Да ви е сладко:)