Агнешки котлети върху канапе от спанак
Продукти (4 порции)
| 4 | котлета |
за маринатата:
| 1 | лимон |
| 1 к. ч. | зехтин |
| 6 стръка | джоджен (1 ч. л. сушен) |
| 1 ч. л. | сол |
| 1 /2 ч. л. | смлян кимион |
| черен пипер на вкус |
за канапето:
| 1 кг | спанак |
| 1 | зелена чушка |
| 2 стръка | пресен лук |
| 200 г | краве сирене |
| 250 г | изцедено кисело мляко |
| 100 г | смлени орехови ядки |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
В купата се смесват сокът от изцедения лимон, зехтинът, накълцаните листа джоджен, солта, кимионът и черен пипер и се разбърква до хомогенизиране.
- 2
Котлетите се подреждат в тава, заливат се с маринатата и се оставят да престоят поне 30 минути. След това се пекат по около 4-5 минути от всяка страна на барбекю, електрическа скара или грил тиган.
- 3
Почистеният и измит спанак се потапя в кипнала подсолена вода за минута, охлажда се със студена и след като се отцеди, се накълцва на много ситно.
- 4
Почистената от семето чушка и лукът се нарязват на ситни парченца и се прибавят към спанака.
- 5
Настъргва се сиренето, разбърква се с ореховите ядки и киселото мляко и се слага при зеленчуците. Канапето се омесва много добре, оформя се в центъра на чинията и върху него се подреждат току-що изпечените котлетчета.