Лимоново ризото с пилешко
Продукти (2 порции)
| 100 г | ориз за ризото |
| 75 мл | сухо бяло вино |
| 350 мл | горещ бульон |
| 200 гр. | пилешки гърди |
| 2 с.л. | масло |
| 1 скилидка | чесън |
| 1 малка глава | лук |
| 1 с.л. | зехтин |
| 1 клонка | розмарин |
| 2 с.л. | заквасена сметана |
| сол | |
| пипер | |
| лимонов сок | |
| кората от половин лимон | |
| 2 с.л. | настърган Пармезан |
Приготвяне
- 1
Лукът се обелва, нарязва на ситни кубчета и се задушава в олио. Прибавя се оризът и задушаването продължава. Постепенно се прибавя бульонът и виното и сместа се оставя да ври около 40 минути.
- 2
Пилешките гърди се измиват, подсушават, овкусяват със сол и пипер и се поставят в предварително нагорещен тиган с масло. Чесънът се обелва, смачква и заедно с розмарина, се прибавя към пилето, което се запържва от всички страни и през това време се полива с маслото от тигана.
- 3
Ризотото се овкусява с лимоновия сок, кората, сметаната, пармезана, солта и пипера. Пилешките гърди се нарязват и заедно с ризотото се разпределят в чинии. Ястието се овкусява с още малко лимонов сок и се сервира.