Пролетна салата от киселец
Продукти (4 порции)
| 2 | марули |
| 2 | морков |
| 1 връзка | репички |
| 3 стръка | пресен лук |
за ароматните кротони:
| 2 по щипки | риган, босилек и мащерка |
| 3 филии | хляб |
| олио за намазване на тавата |
за соса от киселец:
| 1 връзка | киселец |
| 1 /2 кофичка | кисело мляко |
| 2 с. л. | винен оцет |
| 1 скилидка | чесън |
| 1 ч. л. | горчица |
| 6 стръка | копър |
| 1 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Марулите се измиват, подсушават се и се накъсват на едри парчета. Прибавят се настърганите моркови и нарязаните репички. Зеленчуците се разбъркват, след което към тях се прибавя нарязаният на колелца лук.
- 2
В купичка се размесват риганът, босилекът и мащерката. Хлябът се нарязва на дребни кубчета, които се поръсват с подправките, подреждат се в намазнена тава и се пекат 10 минути в силно загрята фурна, докато станат златисти.
- 3
В купа се поставя измитият и накъсан на едро киселец и се добавят останалите съставки, предвидени за соса. Пасират се, докато се получи наситено зелен сос.
- 4
Салатата се разпределя в чинии, поръсва се с кротоните и преди сервиране се залива със соса от киселец.