Пълнена пуйка с кестени
Продукти (8 порции)
| 1 | пуйка (3–3,5 кг) |
| 800 г | кестени |
| 50 г | краве масло |
| 1 глава | лук |
| 2 стръка | целина |
| 100 г | стафиди |
| 1 ч. л. | сол |
за глазурата:
| сокът от 1 портокал | |
| 1 ч. л. | мащерка |
| 1 ч. л. | мед |
Приготвяне
- 1
Кестените се измиват, заливат се със студена вода и след като кипне, се варят 30 минути. Щом изстинат, се обелват и се нарязват на парченца.
- 2
Нарязаният на дребно лук се запържва за минута в маслото. Добавя се ситно нарязаната целина, след около минута се слагат стафидите и кестените и се посолява. Наливат се 4–5 с. л. вода и се изчаква да кипне и да се поизпари.
- 3
Пуйката се посолява отвътре и отвън, пълни с плънката и се зашива с конец. При трътката има кожа, на която се прави разрез, така че в него да се пъхнат и двата крака. По този начин изпечената пуйка има по-приятен вид.
- 4
В подходяща купичка се смесват портокаловият сок, мащерката и медът и се разбъркват.
- 5
Пуйката се пече 20 минути в намаслена тавичка при температура 220°С , след което температурата се намалява на 180°С и се налива 1 ч. ч. пилешки бульон. През 15 минути се изважда и се полива с него. Печеното продължава около 2 часа, като 30 минути преди края пуйката се намазва с портокаловата смес на 2–3 пъти, за да се получи приятна хрупкава сладка коричка.