Салата Нептун
Продукти (4 порции)
| 1 | пушена скумрия |
| 200 г | коктейл от морски дарове |
| 10 | ролца от раци |
| 3 | твърдо сварени яйца |
| 1 | авокадо |
| 6 листа | зелена салата |
за лимоново-горчичения винегрет:
| 5 с. л. | зехтин |
| 2 с. л. | лимонов сок |
| 1 ч. л. | горчица |
| 2 стръка | копър |
| 1 /4 с. л. | сол |
| бял пипер на вкус |
за майонезения дресинг:
| 100 г | майонеза |
| 100 г | заквасена сметана |
| 1 филе | от аншоа (1 ч. л. пастет от аншоа) |
| 1-2 с. л. лимонов сок | |
| 1 скилидки | чесън |
| 3 стръка | копър |
| 3 стръка | магданоз |
Приготвяне
- 1
Всички продукти за лимоново-горчичения винегрет (без копъра) се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се ситно нарязаният копър.
- 2
Ролцата от раци се нарязват на тънки филийки. Добавя се размразеният коктейл от морски дарове, заливат се с приготвения лимоново-горчичен винегрет и внимателно се разбъркват.
- 3
Пушената скумрията се филетира, а филетата се нарязват на фини ивички, като внимателно се проверява за останали костици.
- 4
Филето аншоа и чесънът за майонезения дресинг се накълцват. Смесват се с всички останали продукти, овкусяват се с наситнените копър и магданоз и се разбъркват.
- 5
Зелената салата се измива, подсушава се и се нарязва на съвсем фини ивички. Авокадото се разполовява и костилката се отстранява внимателно. Вътрешността се отделя с помощта на лъжица (внимава се кората да се запази цяла) и се нарязва наситно. Прехвърля се в купа, поръсват се с лимоновия сок и се добавя една част от нарязаната салата.
- 6
Покрива се с овкусения коктейл от морски дарове, слагат се резени от яйцата и накрая се прибавя останалата салата. Гарнира се с майонезения дресинг и се сервира.