Скумрия на скара с пържен качамак
Продукти (4 порции)
| 4 | скумрии (почистени) |
| 2 с.л. | сос „Шрирача“ |
| 50 мл | олио |
| 2 с.л. | балсамов оцет (светъл) |
| 50 г | пресен джинджифил |
| сол и черен пипер на вкус |
За качамака:
| 300 г | царевичен грис за качамак |
| 300 мл | прясно мляко |
| 1 скилидка | чесън |
| 1 стрък | розмарин |
| 50 мл | маслиново масло |
| олио за пържене на маслена баня | |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Млякото за качамака се загрява на умерен огън с 600 мл вода, сол и черен пипер на вкус.
- 2
Щом течността кипне, се сипва царевичният грис и се бърка, докато сместа се сгъсти и грисът се свари.
- 3
Дърпа се от огъня и се разбърква със стрития на паста чесън, наситнения розмарин и маслиновото масло.
- 4
Прехвърля се в намазана с маслиново масло тава. Покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща кора и се оставя да се охлади.
- 5
След това фолиото се маха, а качамакът се нарязва на кубчета. Пържи се до златисто на маслена баня и се изважда.
- 6
Джинджифилът за маринатата се обелва, настъргва се и се разбърква с лютия сос, олиото, балсамовия оцет, сол и черен пипер на вкус.
- 7
Рибите се намазват с маринатата и се оставят да престоят 30 минути.
- 8
Пекат се върху намазана с олио скара – от двете страни, до готовност.
- 9
Поднасят се с качамака. По желание се слагат още лют сос и капки маслиново масло.