Телешки шол Монпарнас
Продукти (2 порции)
| 300 г | телешки шол |
| 100 г | краве масло |
| 7 зърна | хвойна |
| 30 мл | джин |
| 1 ч. л. | морска сол |
| 40 мл | бяло вино |
| 100 г | арпаджик |
| 1 с. л. | кафява захар |
| 1 връзка | магданоз |
| 50 г | кълнове от люцерна |
| 1 /2 кубче | телешки бульон |
| 1 щипка | шафран |
| 70 мл | сметана |
| 3 | жълтъка |
| 10 зърна | черен пипер |
Приготвяне
- 1
Месото се нарязва на тънки шайби, потапя се в сместа от хвойната, джина и морската сол и се оставя да престои около 15 минути.
- 2
След това месото се запържва в половината масло от двете страни за около 6-8 минути, като при запържването от маринатата се използват зърната хвойна.
- 3
Изважда се и в същия тиган се запържва арпаджикът с останалото масло и кафявата захар. Връща се месото в тигана и се сипва бялото вино.
- 4
Сосът се приготвя, като се кипват 60 мл вода заедно с бялото вино, кубчето бульон и шафрана и се оставя да се редуцира до 1/3. Прибавя се сметаната и след като леко се сгъсти, се подправя с едро счукания черен пипер. Получената смес се излива в предварително разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане.
- 5
Върху месото се полива от соса и се поръсва с накълцания магданоз и кълновете люцерна.