Телешко с шпецли и салата от цикория
Продукти (4 порции)
| 1000 г | телешко месо | 
| 3 с.л. | горчица | 
| 250 г | шпецле | 
| 500 г | арпаджик | 
| 50 г | брашно | 
| 4 с.л. | олио | 
| 1 ч.л. | доматена паста | 
| 250 мл | червено вино | 
| 400 мл | телешки костен бульон | 
| 2 с.л. | масло | 
| 4 малки глави | цикория | 
| 1 глава | червен лук | 
| 4 с.л. | винен оцет | 
| 2 с.л. | маслиново масло | 
| 2 ч.л. | мед | 
| 1 ч.л. | сладък червен пипер | 
| индийско орехче | |
| сол и пипер | 
Приготвяне
- 1
Месото се нарязва на 4 дебели филии и леко се начуква с дървено чукче за месо. Овкусява се и от двете страни със сол и пипер, след което върху четирите парчета, но само от едната страна, се разпределят 2 с.л. от горчицата.
- 2
Шпецлите се сваряват в подсолена вода, съгласно упътването на опаковката. Лукчетата се обелват и нарязват на тънки шайби.
- 3
Брашното се смесва със сладкия червен пипер, разбърква се добре и се изсипва в дълбока купичка. Лучените шайби се изсипват в купата и се разбъркват, за да се покрият целите със сместа.
- 4
В тиган се загряват 2 с.л. олио. Телешкото се поставя в тигана, първо от страната без горчица, и се запечатва за 2-3 минути. След това се обръща и се запържва 2-3 минути и от другата страна. Месото се вади от тигана, завива се с алуминиево фолио и се оставя настрана.
- 5
Доматената паста се изсипва в тигана, прибавя се червеното вино, разбърква се, налива се бульонът и сместа се оставя да покъкри около 5 минути. Овкусява се със сол и пипер и се прибавя студеното масло. Разбърква се добре до хомогенност.
- 6
Останалото олио се загрява в тиган и в него се запържват до златисто лучените шайби. Овкусяват се с малко сол.
- 7
Цикориите се измиват, разполовяват и кочанчетата се отстраняват. Листата се нарязват на едри парчета. Червеният лук се обелва, разполовява и нарязва на тънки ивички.
- 8
Виненият оцет, маслиновото масло, медът и останалата горчица се смесват, овкусяват се със сол и пипер и се разбъркват добре.
- 9
Цикорията се смесва с лука и се овкусява с дресинга.
- 10
Телешкото се сервира с пържения лук, шпецлите и салатата от цикория.