Агнешки бут с карамелизирани лукчета
Продукти (4 порции)
| 1 | агнешки бут (1,2-1,4 кг) |
| 125 г | краве масло |
| 1 връзка | прясна мащерка |
| 1 /2 връзка | прясна мента |
| 1 глава | чесън |
| 200 г | свински бузи (бекон) |
| 2 глави | лук |
| 250 мл | червено вино |
| краве масло за намазване на бута | |
| сол, червен пипер и пипер меланж на вкус |
за заливката:
| 1/2 кофичка кисело мляко | |
| 1 ч. л. сух джоджен | |
| 1 ч. л. червен пипер |
за карамелизираните лукчета:
| 300 г арпаджик (шалот) | |
| 100 г краве масло | |
| 30 мл зехтин | |
| 100 мл бренди | |
| 100 мл балсамов оцет (тъмен) | |
| сол и пипер меланж на вкус |
Приготвяне
- 1
Месото се намазва хубаво с масло и в него се втриват подправките – сол и пипер, червен пипер, мащерка и мента. С помощта на остър нож по повърхността на месото се правят малки разрези и бутът се шпикова със скилидките чесън.
- 2
На дъното на тава за печене се поставят нарязаният на едро лук, свинските бузи, нарязани на парчета, сипва се червеното вино и малко вода. Бутът се поставя отгоре и се пече около 1 час и 45 минути на 170°С, покрит с фолио.
- 3
Фолиото се отстранява и бутът се залива със смес от киселото мляко, джодена и червения пипер. Пече се още 15 минути на 220°С.
- 4
Лукът се запържва хубаво в маслото и зехтина. След това се налива брендито и се оставя да се изпари. Добавя се балсамовият оцет, овкусява се със сол и пипер меланж и след още 5 минути се оттегля от огъня.
- 5
Месото се разпределя в подходящи чинии и се гарнира с карамелизираните лукчета.