Агнешко рагу в сос от червено вино и полента
Продукти (4 порции)
| 800 г | агнешко бутче |
| 3 | глави лук |
| 300 г | моркови |
| 300 г | целина |
| 2 | скилидки чесън |
| 4 с.л. | рапично олио |
| 200 мл | червено вино |
| 700 мл | агнешки бульон |
| 2 бр. | дафинов лист |
| 200 мл | прясно мляко |
| 100 г | царевичен грис |
| 30 г | пармезан |
| 40 г | масло |
| 800 г | червени чушки |
| 1 стрък | розмарин |
| 5 с.л. | маслиново масло |
| 2 с.л. | светъл балсамов оцет |
| сол | |
| черен пипер |
Приготвяне
- 1
От агнешкия бут се премахва излишната мазнина, ако има такава. Месото се нарязва на кубчета с големина около 2 см. Лукът, морковите, целината и чесънът се белят и режат на ситно.
- 2
Олиото се загрява в голям, плосък съд. Месото се добавя и запържва за около 2 минути, овкусява се със сол и черен пипер. Прибавят се нарязаните лук, моркови, целина и чесън и всичко се запържва. Виното се налива в съда и се оставя да къкри. Около 400 мл от бульона и дафиновите листа се добавят и се оставя да къкри на средна температура за около час.
- 3
Към млякото се прибавят 300 мл бульон и малко сол и сместа се сварява. Прибавя се царевичният грис и се готви 15-20 минути, на средна температура и постоянно бъркане. Настъргва се пармезан. Добавя се масло, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се оставя на топло.
- 4
Включва се грил функцията на печката. Чушките се нарязват на четвъртини. Поставят се с месестата част нагоре върху хартия за печене и се пекат 10-15 минути. Готовите чушки се изваждат от печката и се покриват с мокра кърпа.