Айвар
Продукти (4 порции)
12 | червени чушки |
500 г | патладжан |
100 мл | олио |
1 глава | лук |
3 скилидки | чесън |
3 с.л. | лимонов сок |
магданоз (2-3 стръка пресен) | |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Чушките и патладжаните се изпичат, след което се поставят в тенджера под капак и сеоставят да престоят 20–30 минути. Обелват се, почистват се от семките и се пасират.
- 2
В половината количество олио за кратко се запържва ситно нарязаният лук. Прибавят се останалото олио, намачканият чесън, смлените чушки и патладжани, и сол на вкус. Всичко се разбърква добре.
- 3
Накрая се добавя лимоновият сок и ситно нарязаният магданоз. Айварът се сервира добре охладен.