Аранчини
Продукти (2 порции)
за соса:
| 400 г | домати от консерва |
| 2 глави | лук (малки) |
| 3 скилидки | чесън |
| 2 стръка | пресен босилек |
| зехтин за пържене | |
| сол и черен пипер на вкус | |
| 1 ч. ч. ориз Арборио | |
| 100 г | сирене Пекорино (пармезан) |
| 60 г | сирене Моцарела |
| 30 г | грах |
| 2 глави | лук (малки) |
| 2 скилидки | чесън |
| 500 мл | пилешки бульон |
| 4 | яйца |
| 20 г | краве масло |
| 2 с. л. | зехтин |
| куркума на вкус | |
| 700 мл | олио за пържене |
| брашно и галета за овалване |
Приготвяне
- 1
Лукът и чесънът се почистват, нарязват се на ситно и се запържват в зехтина. Слага се оризът и се бърка, докато стане стъклен.
- 2
Налива се малко бульон и се разбърква. Когато оризът поеме течността, отново се налива бульон. Това се повтаря, докато оризът стане готов.
- 3
Овкусява се с куркума, разбърква се и се добавя маслото. Когато се разтопи, се прибавя настърганото сирене Пекорино. Отново се разбърква и съдът се дърпа от огъня. Оризът се оставя да изстине.
- 4
Моцарелата се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват в купа.
- 5
Взима се малко от ориза, разстила се в дланта, вътре се слагат по малко моцарела и грах и се оформят топки. Овалват се последователно в брашно, яйца и галета. Пържат се до златисто в сгорещеното олио.
- 6
Лукът и чесънът за соса се почистват, наситняват се и се запържват в зехтин. Доматите се пасират и се добавят в съда. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя сосът да се сгъсти. Накрая се подправя с наситнения босилек.
- 7
Сосът се слага в чинии и отгоре се поставят по две аранчини. Украсява се с листа пресен босилек.