Баклава с локум
Продукти (8 порции)
| 1 пакет | точени кори |
| 150 г | краве маслo |
| 200 г | шамфъстък |
| 200 г | локум |
за захарния сироп:
| 200 г | захар |
| 1 | лимон |
| 1 | портокал |
| 1 пръчка | канела |
Приготвяне
- 1
Шамфъстъкът се смила в кухненски робот на едро. Локумът се нарязва на кубчета.
- 2
В тава, намазана с предварително разтопеното масло, се поставят четири кори и се намазват с масло. Поръсва се с ядки и локум.
- 3
Редят се още девет кори, като всяка се намазва с разтопеното масло. Баклавата се нарязва на ромбове.
- 4
Пече се в сгорещена на 210°C фурна за около 15 минути, след което се оставя да изстине.
- 5
В касерола се наливат 2 ч. ч. вода, прибавят се захарта, сокът и настърганата кора от лимон и портокал. Прибавя се канелата и се оставя да къкри на котлона, докато сиропът се сгъсти. Пръчката канела се отстранява и сиропът се оставя да изстине – трябва да бъде с телесна температура.
- 6
Баклавата с локум се облива със сиропа и се оставя да престои поне 12 часа преди да се консумира.