Бисквитена торта с маскарпоне и рикота
Продукти (10 порции)
250 г | бисквити Кантучини |
175 г | амаретини (бадемови бисквити) |
500 г | маскарпоне |
250 г | рикота |
200 г | захар |
200 г | натурален шоколад |
200 мл | прясно мляко |
80 г | краве маслo |
за сос Сабайон:
2 | жълтъка |
75 г | пудра захар |
150 мл | амарето |
сокът и кората от един лимон |
Приготвяне
- 1
Маскарпонето и рикотата се слагат в купа и се разбиват добре заедно със захарта, до получаване на хомогенна смес.
- 2
Млякото се загрява в касерола, прибавя се шоколадът и се разтопява. Добавя се маслото и се разбърква до получаването на еднородна смес. Съдът се дърпа от котлона и шоколадовият крем се оставя да изстине за кратко.
- 3
Кантучините се слагат в найлонов плик и се натрошават на едри парчета с помощта на дървен чук или точилка.
- 4
На дъното на тава, една до друга, се подреждат бисквитите Амарети. Върху тях добре се разстила половината от белия крем, след което се добавя и част от шоколада. Отгоре се поръсват кантучините.
- 5
Намазва се с останалата част от белия крем и се завършва с шоколад. Тортата се оставя да стегне в хладилник за минимум час.
- 6
Жълтъците се разбиват на водна баня заедно със захарта. Бърка се докато се получи пухкава смес. При постоянно бъркане постепенно се добавя амаретото. Прибавят се сокът и кората от лимона. Разбърква се, съдът се дърпа от огъня и сосът се оставя да се охлади.
- 7
В подходящи чиния се слага малко от соса и отгоре се слага парче от бисквитената торта.