Боб чорба по манастирски
Продукти (6 порции)
250-300 г | дребен боб |
1 глава | лук |
1 | моркова |
1 | червена чушка |
2-3 | домата |
1 | зелена чушка |
50 мл | олио |
2 стръка | целина |
2-3 стръка | джоджен (1 ч. л. сух) |
2-3 стръка | магданоз (1 ч. л. сух) |
1 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Бобът се накисва от вечерта. Изплаква се. Залива се с вода, изчаква се да кипне и водата се изхвърля. Отново се залива с 2 л вода. Добавят се лукът, нарязан на дребно, и морковът, нарязан на малки кубчета. Вари се, докато бобът омекне.
- 2
Доматите се режат на малки кубчета, чушките се почистват от семето и се режат на дребни парченца. Листата на джоджена, магданоза и целината се отделят и се режат на ситно, а стеблата се запазват цели и се завързват с конец.
- 3
Към сварения боб се прибавят олиото, доматите, чушките и завързаните с конец стебла на подправките, след което се овкусява със солта. Чорбата къкри на тих огън около 30 минути под капак.
- 4
В края на варенето се изваждат стеблата и се добавят нарязаните листа от пресни подправки. Чорбата къкри още 2-3 минути, след което се сервира.