Бургер мусака
Продукти (4 порции)
за доматения сос:
| 600 г | домати | 
| 2 скилидки | чесън | 
| 1 малка глава | лук | 
| 1 с.л. | маслиново масло | 
| 1 ч.л. | риган | 
| 1 щипка | канела | 
| 1 щипка | бахар | 
| сол и черен пипер на вкус | 
за бешамела:
| 200 мл | прясно мляко | 
| 100 г | сирене Грюер | 
| 1 с.л. | краве маслo | 
| 1 с.л. | брашно | 
| 1 щипка | индийско орехче | 
| 1 щипка | кайенски пипер | 
за бургерите:
| 800 г | смляно месо от телешка плешка | 
| 4 големи | картофа | 
| 30 мл | маслиново масло | 
| 1 скилидка | чесън | 
| 1 /4 глава | лук | 
| 1 щипка | бахар | 
| 1 | патладжан | 
| сол и черен пипер на вкус | 
Приготвяне
- 1
Доматите се обелват и нарязват на кубчета.
- 2
Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се запържват в загрятото маслиново масло. Добавят се доматите. Овкусява се със сол, черен пипер, риган, канела и бахар, и сосът се вари 10–15 минути на умерен огън.
- 3
Маслото за бешамела се загрява. Добавя се брашното и се запържва до златисто. Налива се млякото и се готви, докато бешамелът се сгъсти. Овкусява се с кайенски пипер и индийско орехче.
- 4
Добавя се настърганото сирене Грюер. Разбърква се.
- 5
Картофите се заливат с маслиново масло, увиват се в алуминиево фолио и се пекат 1–1,5 часа в загрята на 160°C фурна с вентилатор.
- 6
Лукът и чесънът за каймата се нарязват на ситно и се запържват в сгорещеното маслиново масло. Охлаждат се.
- 7
Разбъркват се с мляното месо. Овкусява се с бахар, сол и черен пипер.
- 8
Оформят се кюфтета и се пекат на грил тиган или плоча от всички страни, до готовност.
- 9
Патладжанът се нарязва на дебели шайби, които се осоляват и се оставят за 20 минути, да се отцеди горчивият им сок. Измиват се, подсушават се и се изпичат в намазан с маслиново масло грил тиган.
- 10
Картофите се разполовяват по дължина. Във всяка половинка се поставя от доматения сос, патладжан, кюфте и бешамел. Затваря се с другата половина на картофа. Фиксират с шишчета и се поднасят.