Бургер с телешки стек
Продукти (4 порции)
| 400 г | рибай стек (или телешко контрафиле) |
| 100 г | панчета |
| 100 г | прошуто кото |
| 120 г | моцарела |
| 100 г | майонеза |
| 60 г | зелени маслини (без костилки) |
| 4 | яйца |
| 2 | домата |
| 1 /2 | червена чушка |
| 1 /2 | маруля |
| 1 ч.л. | медена горчица |
| 1 /2 ч.л. | пушен червен пипер |
| сол и черен пипер на вкус | |
| краве масло |
за питките:
| 320 г | брашно |
| 50 г | краве маслo |
| 150 мл | прясно мляко |
| 1 | яйце |
| 1 с.л. | захар |
| 1 ч.л. | сух риган |
| суха мая | |
| 1 ч.л. | сол |
| олио за намазване |
Приготвяне
- 1
В брашното се разбъркват солта и риганът. Маята и захарта се разтварят в предварително затопленото мляко. В брашното се прави кладенче и се налива млякото. Добавя се разтопеното масло и се чуква 1 яйце. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втаса.
- 2
Тестото се разточва и с ринг се изрязват 4 кръга. Оставят се да втасат повторно. Намазват се с яйце, разбито с малко вода, и се пекат 10–12 минути в загрята на 190° C фурна с вентилатор.
- 3
Месото се реже на 4 тънки пържоли.
- 4
Моцарелата, маслините, чушката и доматите се режат на шайби.
- 5
Майонезата се разбърква с горчицата и пушения пипер.
- 6
Питките се разполовяват. Намазват се с масло и се запичат до златисто в тиган с дебело дъно.
- 7
Панчетата се запържва до златисто на умерен огън. Изважда се.
- 8
В същия съд с запържват пържолите (трябва да са максимум средно изпечени) овкусени със сол и черен пипер.
- 9
Яйцата се пържат едно по едно на очи в мазнината от месото.
- 10
Хлябът се маже с майонеза. Върху долната част се поставя пържола, после прошуто, сирене, бекон, яйце, маруля, домат, маслини и чушка.
- 11
Похлупва се с другата половина и се сервира, разрязан на две.