Веган ризото с киноа
Продукти (4 порции)
| 200 г | киноа |
| 200 г | моркови |
| 150 г | замразен грах |
| 300 г | броколи |
| 2 с.л. | маслиново масло |
| 300 мл | зеленчуков бульон |
| 200 мл | овесена готварска сметана |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Морковите се обелват и нарязват на едри кубчета.
- 2
Броколите се почистват и разделят на по-малки розички.
- 3
Киноата се измива и вари в половин литър подсолена вода за около 10 минути.
- 4
Маслиновото масло се загрява в тиган се загрява. Морковите и грахът се задушават в него, след което се прибавя зеленчуковият бульон и се оставя да къкри 4-5 минути.
- 5
Киноата се сваля от котлона, но не се отцежда веднага, а се оставя за още пет минути във врялата вода.
- 6
Към готвещите се зеленчуци се прибавят броколите и тиганът се оставя на котлона за още 4 минути. Прибавя се овесената сметана и се разбърква добре.
- 7
Зеленчуците се овкусяват със сол и черен пипер.
- 8
Киноата се разпределя в дълбоки чинии. Прибавят се зеленчуците и се сервира.