Гръцка мусака
Продукти (4 порции)
| 500 г | патладжани |
| 500 г | картофи |
| 150 мл | зехтин (олио) |
| 1 глава | лук |
| 5 скилидки | чесън |
| 750 г | телешка кайма |
| 100 г | домати от консерва |
| 1 /2 ч. л. | захар |
| 2 | белтъка |
| 5 стръка | магданоз |
| 6 с. л. | галета |
| 300 г | кашкавал |
| зехтин за тигана | |
| краве масло за тавата | |
| сол и черен пипер на вкус |
за соса Бешамел:
| 40 г | краве масло |
| 40 г | брашно |
| 300 мл | прясно мляко |
| 2 | жълтъка |
Приготвяне
- 1
Патладжаните и обелените картофи се нарязват на кубчета и поотделно леко се запържват за кратко в намазнен със зехтин тиган.
- 2
Лукът и чесънът, нарязани на филийки, се запържват в сгорещения зехтин. Прибавя се каймата и след като се запържи, се слагат наситнените домати, захарта, сол и черен пипер на вкус. Сместа се вари на слаб огън, докато течността се изпари. Дръпва се от огъня и когато изстине, към нея се прибавят разбитите белтъци и нарязаният на ситно магданоз.
- 3
Тавата се намазва с масло и се поръсва с галетата. Картофите се разстилат на дъното и леко се посоляват. Отгоре се редят половината кайма, патладжаните, останалата част от каймата и настърганият кашкавал.
- 4
В сгорещеното масло се запържва брашното, сипва се затопленото прясно мляко, посолява се и се дърпа от котлона. Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква. Мусаката се залива със соса и се пече 30 минути в умерено загрята фурна.