Доматена супа с ориз
Продукти (4 порции)
200 г | дългозърнест ориз |
2 глави | лук |
2 скилидки | чесън |
4 с.л. | маслиново масло |
500 г | чери домати |
1 консерва | белени домати |
300 мл | зеленчуков бульон |
4 стръка | босилек |
балсамов оцет | |
сол | |
черен пипер | |
1 ч.л. | захар |
4 с.л. | заквасена сметана |
Приготвяне
- 1
Оризът се сварява в леко подсолена вода и според указанията на опаковката.
- 2
Чери доматите се измиват, отцеждат се и се разрязват на половина. Лукът и чесънът се обелват и нарязват на дребно. Маслиновото масло се загрява, добавят се лукът, чесънът и чери доматите, и се задушават за 2-3 минути, като непрекъснато се разбъркват. Добавят се доматите от консервата и бульонът, и се оставя да поври за около 10 минути на слаб огън.
- 3
Босилекът се измива, накъсват се листата и няколко се оставят настрани за декорация. Останалата част от босилека се добавя към супата. Пасира се. Свареният ориз се изсипва в супата и се подправя с балсамов оцет, сол, черен пипер и захар. Ако е необходимо, супата се кипва отново и се сервира в чинии с лъжица заквасена сметана и останалите листенца босилек.