Екзотична салата
Продукти (2 порции)
| 500 г | бели аспержи |
| 1 ч. л. | масло |
| сол | |
| захар | |
| 1 | узряло манго |
| 1 | узряло авокадо |
| 100 мл | портокалов сок |
| 200 г | чери домати |
| 1 скилидка | чесън |
| лимонов сок от 1/2 лимон | |
| 2 с. л. | зехтин |
| 1 с. л. | нарязани пресни билки (магданоз, див лук) |
| прясно смлян черен пипер | |
| лют червен пипер | |
| 2 с. л. | настърган пармезан |
Приготвяне
- 1
Аспержите се почистват, обелват се и се нарязват на 2-сантиметрови парчета. В тенджера се налива 1 литър вода с масло, сол и 1 щипка захар, оставя се да заври, след което се добавят аспержите и се варят в продължение на около 5 минути (аспержите все още трябва да хрупкат).
- 2
Мангото и авокадото се обелват и се нарязват на парчета, като на авокадото се маха костилката. Чесънът се обелва.
- 3
За дресинга се пюрират авокадото, чесъна, половината манго, портокала и лимоновия сок с 3 чаени лъжички зехтин/олио. След това се овкусява с лют червен пипер, сол, черен пипер, захар, пресен магданоз, див чесън и др. Чери доматите се измиват и разрязват на половина. Мангото се сотира в оставащия зехтин и леко се карамелизира с малко захар. Аспержите, мангото и чери доматите се добавят съм дресинга, поръсват се с пармезан и салата е готова за сервиране.