Енчилада с телешко
Продукти (8 порции)
За плънката:
| 600 г | телешка кайма от врат |
| 60 г | зелени чушки „Халапеньо“ |
| 60 мл | маслиново масло |
| 1 | малка консерва червен боб |
| 1 глава | лук |
| 1 ч.л. | кимион |
| 1 /4 ч.л. | сладък червен пипер/чили на прах |
| сол на вкус |
За соса:
| 800 г | пасирани домати от консерва |
| 30 мл | маслиново масло |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 | малка глава лук |
| 1 | люта чушка |
| 2 с.л. | доматен концентрат |
| сол на вкус |
За тортилите:
| 4 | пшенични тортили |
| 350 г | сирене „Чедър“ |
| 300 г | заквасена сметана |
| 2 | домата |
| 1 глава | червен лук |
| 1 връзка | кориандър |
Приготвяне
- 1
Лукът, чушката и чесънът за соса се накълцват и се запържват в загрятото маслиново масло.
- 2
Добавят се доматеният концентрат, пасираните домати и 200 мл вода. Готви се около 10 минути, посолява се и се дърпа от огъня.
- 3
Лукът за плънката се реже на кубчета и се запържва в маслиновото масло. Добавя се каймата и се пържи, докато се образуват златистокафяви трохи. Овкусява се с чили, кимион и накълцани люти чушки. Посолява се.
- 4
Прибавя се и 1 черпак от соса, дърпа се от огъня и се разбърква с отцедения боб.
- 5
Сиренето „Чедър“ се настъргва на едро ренде. Заквасената сметана се разбърква. Тавата за печене се маже с част от соса. Всяка тортила се намазва с малко от соса, като трябва да остане и за заливка.
- 6
В тортилите се слага от месото с боб, малко от сметаната, поръсват се с част от сиренето и се завиват на рула.
- 7
Подреждат се в тавата, заливат се с останалия доматен сос и се поръсват с останалото сирене. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 °С фурна, с вентилатор.
- 8
Кориандърът се накълцва, а доматите и червеният лук се режат на малки кубчета, разбърква се.
- 9
Енчиладите се поднасят със салцата от домати и лук и останалата сметана.