Зелеви сарми с гъби и картофено пюре с горчица
Продукти (4 порции)
| 8 | зелеви листа |
| 500 г | печурки |
| 30 г | моркови |
| 100 г | целина |
| 6 клончета | мащерка |
| 2 скилидки | чесън |
| 2 бр. | шалот |
| 8 с.л. | олио |
| 150 мл | вино Шери или Мадейра |
| 6 с.л. | овесени ядки |
| 3 с.л. | галета |
| 1 бр. | яйце |
| 300 мл | бульон |
| 800 г | картофи |
| 150 мл | прясно мляко |
| 3 с.л. | масло |
| 2 с.л. | горчица със синапени семена |
| 300 г | брюкселско зеле |
| сол | |
| черен пипер | |
| индийско орехче |
Приготвяне
- 1
Зелевите листа се измиват добре. В тенджера се сварява вода, в която листата се бланшират за около 30 секунди, след което се обливат със студена вода и се оставят да се изцедят.
- 2
Гъбите се почистват, морковът, целината и мащерката се измиват и подсушават. Чесънът се обелва и заедно с гъбите се наситнява в блендер. На дребни кубчета се нарязват морковите, целината и шалотът.
- 3
В тиган се загряват 5 с.л. олио и към тях се прибавя сместа с гъбите, както и нарязаните зеленчуци. Налива се ликьорното вино, добавят се овесените ядки и галетата и се оставя за кратко на огъня. Овкусява се със сол и черен пипер, прибавя се яйцето и се оставя да изстине.
- 4
Готовата смес се разпределя върху зелевите листа и се оформят сарми. В широка тенджера се загряват 3 с.л. олио и сармите се запечатват от всички страни. Налива се бульонът, поставя се капак и се оставя да къкри около 20 минути на средна температура. От време на време сармите се обръщат.
- 5
Картофите се обелват и сваряват за около 15 минути в подсолена вода. Млякото, овкусено с индийското орехче, се оставя да заври, прибавя се към картофите, които се намачкват. Добавят се 2 с.л. масло и горчицата, овкусява се със сол.