Зелено къри
Продукти (4 порции)
| 500 г | броколи | 
| 1 | тиквичка | 
| 2 връзки | целина | 
| 4 връзки | зелен лук | 
| 250 г | кайсии от консерва | 
| 80 г | джинджифил | 
| 2 броя | шалот | 
| 2 скилидки | чесън | 
| 2 броя | чили | 
| 200 г | ориз | 
| сол | |
| 3 с.л. | слънчогледово олио | 
| 1 с.л. | къри на прах | 
| 750 мл | кокосово мляко | 
| 250 мл | зеленчуков бульон | 
| 3 с.л. | сироп от агаве | 
| 150 г | замразен грах | 
| 1 /2 връзка | кориандър | 
Приготвяне
- 1
За гарнитурата: Зеленчуците се измиват и се отцеждат. Кайсиите се изсипват в гевгир и също се отцеждат. Броколите се нарязват на хапки. Тиквичките се нарязват по дължина на тънки резени с дебелина около 0,5 см. Лукът се почиства и нарязва на кръгчета. Кайсиите се подсушават хубаво с кухненска хартия. Джинджифилът се бели и нарязва на дребно. Шалотът и чесънът също се обелват и нарязват на кръгчета. Чилито се нарязва на кръгчета.
- 2
Оризът се сварява във вода, според указанията на опаковката. Олиото се загрява. Шалотът, чесънът, джинджифилът, чилито и коренът от целината се задушават за около 3 минути. Добавят се кокосовото мляко, зеленчуковият бульон и сокът от агаве и всичко се вари за около 10 мин. След като измине половината от времето, се добавят лукът и грахът. Грил тиганът се загрява и на него леко се запичат кайсиите като се обръщат и от двете страни. Свалят се от котлона и се разрязват на две или на три половинки.
- 3
Кориандърът се измива, подсушава се и се нарязва на едро, заедно с дръжките. Кърито се посолява, изсипва се в купа, върху него се поставят грилованите кайсии и се поръсват с кориандър, преди да се сервират. Оризът се сервира в отделна купа.