Зеленчукова салата с царевица и орехово песто
Продукти (4 порции)
| 200 г | цвекло |
| 300 г | салата айсберг |
| 200 г | цикория |
| 150 г | сладка царевица (от консерва) |
| 1 с. л. | зехтин |
| 1 /2 | портокал |
| 1 /2 | лимон |
| 3 стръка | копър |
| кълнове по избор, за украса |
за дресинга:
| 2 с. л. | зехтин |
| 2 с. л. | соев сос |
| сок от 1 лимон | |
| сок от 1/2 портокал |
за пестото:
| 50 г | орехи |
| 50 г | настърган пармезан |
| 40 мл | зехтин |
| 3 скилидки | чесън |
| 2 ч. л. | каперси |
| 1 /2 връзка | магданоз |
Приготвяне
- 1
Цвеклото се обелва и се нарязва на тънки шайби. Залива се с около 300 мл гореща вода, добавят се нарязаните на четвъртинки лимон и портокал, 2 стръка наситнен копър и зехтинът и се вари 3–4 минути. Съдът се дърпа от огъня. Цвеклото престоява в течността около 15 минути, за да се овкуси максимално добре, след което се изважда.
- 2
Салатата Айсберг и цикорията се накъсват и се смесват в купа, добавят се отцедената царевица и останалият наситнен стрък копър. Заливат се с предварително смесените продукти за дресинга.
- 3
Продуктите за пестото се пасират.
- 4
В чиния се подреждат шайба цвекло и отгоре – овкусени зеленчуци. Следва отново шайба цвекло, върху която се слагат овкусени зеленчуци и се завършва с цвекло. Салатата се поръсва с кълновете и отстрани се аранжира с пестото.