Канапе от патладжани с домати
Продукти (4 порции)
| 3 | патладжана |
| 3 с. л. | олио |
| 200 г | извара |
| 10 | маслини |
| 10 листа | пресен босилек (1/2 ч. л. сух) |
| 2 с. л. | зехтин |
| 2 | домата |
| 1 | филия хляб |
| 50 г | кашкавал |
| 2 щипки | сол |
| черен пипер на вкус | |
| олио за намазване |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се нарязват на колелца с дебелина 1 пръст, посоляват се и се оставят за 10-15 минути, за да се отцеди горчивият сок. След това се изплакват и се подреждат в намазнена тава. Поръсват се с олиото и се пекат по 5 минути от всяка страна в предварително сгорещена до 220°С фурна.
- 2
В купа се смесват изварата, почистените от костилките маслини и накълцаните листа босилек. Сместа се овкусява със солта и черен пипер, налива се зехтинът и се пасира.
- 3
Доматите се нарязват на тънки колелца и се нареждат върху кръгчетата патладжан. Върху тях с помощта на пош се оформят розички от изварата. Поръсват се с хлебните трохи и настъргания кашкавал.
- 4
Канапетата се запичат за 10 минути при горно нагряване в максимално загрята фурна.