Канапе от чушки
Продукти (4 порции)
| 1 | франзела |
| 2 скилидки | чесън |
| 3 с. л. | олио |
| 7 | стерилизирани червени чушки |
| 30 г | орехови ядки |
| 100 г | сирене Дунавия |
| 200 г | цедено кисело мляко |
| магданоз за украса | |
| олио за намазване |
за салатата:
| 3 | домата |
| 2 | скилидки чесън |
| сол на вкус |
за босилковия винегрет:
| 6 с.л. | олио |
| 2 с.л. | винен оцет |
| 10 листа | пресен босилек |
| 1 ч.л. | сол |
| 1 щипка | захар |
Приготвяне
- 1
Франзелата се нарязва на филийки с дебелина 1 пръст, които се нареждат в намазана с олио тава. Пекат се по около 5 минути от всяка страна в загрята до 220°С фурна.
- 2
Ореховите ядки се запържват за около 30-40 секунди в предварително загрятото олио. В същата мазнина за кратко се запържва и чесънът, нарязан на филийки.
- 3
Ореховите ядки и чесънът се смилат в блендер или се счукват. Добавят се сиренето и киселото мляко и всичко се пасира около 2-3 минути.
- 4
Чушките се нарязват на ивички, а една част от тях се отделя за салатата. Изпечените филийки се намазват с млечния пастет, поръсват се с наситнен магданоз и отгоре се поставят ивичките чушки.
- 5
В подходяща купа се наливат олиото и оцетът за босилковия винегрет, добавят се наситнените листа босилек, посолява се, слага се захарта и хубаво се разбърква.
- 6
Доматите се нарязват на кубчета и заедно с отделените ивички чушки се поставят в салатиера. Прибавят се чесънът, нарязан на ситно, посолява се и се полива с босилковия винегрет. Канапето се сервира със салатата.