Картофена лазаня
Продукти (5 порции)
| 5 големи | картофа | 
| домати на кубчета | |
| телешка кайма | |
| 150 г | краве маслo | 
| 150 г | брашно | 
| 500 мл | прясно мляко | 
| 2 скилидки | чесън | 
| 1 глава | лук | 
| маслиново масло | |
| кашкавал | |
| сол | |
| риган | |
| универсална подправка | |
| индийско орехче | 
Приготвяне
- 1
На картофите се правят 10-12 прореза по ширина. Ножът трябва да стига до около ¾ от картофа, като не трябва да се реже до край. Нарязаните картофи се слагат в тава и се намазват с маслиново масло. Слагат се в предварително загрята на 180°C фурна и се пекат около час.
- 2
В загрят тиган се сипват 2-3 супени лъжици маслиново масло, ситно нарязаните чесън, лук и щипка сол. Всичко се разбърква и се готви 4-5 минути, докато лукът се задуши. Добавят се доматите на кубчета, универсална подправка, щипка риган и сол. Разбърква се. След като сосът заври се добавя телешкото мляно месо и се разбърква добре. Готви се още десетина минути, докато месото се сготви напълно.
- 3
За бешамела маслото се разтопява в загрят тиган. Прибавя се брашното и се бърка, докато цялото брашно се абсорбира от маслото. Сипва се млякото и се разбърква добре с телена бъркалка. Добавя се индийско орехче и бъркането продължава докато сосът се сгъсти.
- 4
Между всеки прорез на вече изпечените картофи се слага по едно тънко парче кашкавал. Сипват се по 2-3 лъжици от доматената смес върху всеки картоф, след което се поливат с бешамела. Върху всеки картоф се слага по едно голямо парче кашкавал и се пече на 180°C за около 20 минути.