Кнедли с хрупкаво свинско и салата от ряпа
Продукти (4 порции)
| 1200 г | свински джолан | 
| 3 бр. (около 280 г) | бретцел | 
| 250 мл | горещо мляко | 
| 1 ч.л. | меко масло | 
| 1 | яйце | 
| 20 г | галета | 
| 2 с.л. | ситно нарязан магданоз | 
| 2 щипки | индийско орехче | 
| 1 малка | ряпа | 
| 1 | кисела ябълка | 
| 3 с.л. | олио | 
| 2 с.л. | оцет | 
| 2 с.л. | ситно нарязан сибирски лук | 
| 200 мл | бульон | 
| брашно и масло за сгъстяване на соса | |
| захар | |
| сол | |
| черен пипер | |
| смлян кимион | 
Приготвяне
- 1
 
Джоланът се измива, подсушава и овкусява със сол, пипер и кимион. Поставя се върху голямо парче алуминиево фолио, увива се в него и се пече около час и половина в предварително загрята на 180° фурна.
- 2
 
На първия час от печенето фолиото се отваря, за да може да се запече вкусна коричка. Температурата на фурната се увеличава на 220°.
- 3
 
Бретцелите се режат на малки квадратчета, накисват се в мляко и се оставят за около 30 минути. Яйцето се разбива с маслото, магданоза и галетата, прибавя се и индийското орехче. Кубчетата бретцели се поизцеждат от млякото и към тях се добавя яйчената смес. Забърква се хумогенна лепкава смес, от която се оформят 12 малки кнедли.
- 4
 
Ряпата се обелва и се нарязва на тънки шайби. Ябълката се измива, почиства се от семките и също се нарязва на тънички шайби.
- 5
 
В купичка се забърква дресинг от олио, оцет, сибирски лук, сол, пипер и захар, който се прибавя към ряпата и ябълката.
- 6
 
В тенджера се кипват около 2 литра вода. Към нея се прибавят кнедлите. Варят се 10-15 минути или докато кнедлите не изплуват на повърхността, след което се изваждат с решетъчна лъжица.
- 7
 
Джоланът се вади от фолиото. Сосът от джолана се смесва с бульона, прибавя се малко масло, брашно и всичко се бърка до получаването на гъст сос, който се овкусява със сол, пипер и кимион.
- 8
 
Джоланът се нарязва на парчета и се сервира със соса, кнедлите и салатата.