Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Козуначено руло

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (24 парчета)

за тестото:

650 г брашно за козунаци
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
190 г захар
170 г краве маслo
200 мл прясно мляко
30 мл тъмен ром
2 яйца
2 жълтъка
1 /2 кубче мая
щипка сол
кората от 2 лимона

за плънката:

500 мл прясно мляко
60 мл тъмен ром
200 г захар
200 г сушени череши
175 г крема сирене
80 г царевично нишесте
4 жълтъка
1 шушулка ванилия

за намазване:

1 яйце

за поръсване:

перлена захар

Приготвяне

    1

В купа с половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се забърква лепкаво тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почива за час.

    2

Кравето масло се разтопява. Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори.

    3

Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

    4

Брашното, грисът и солта се смесват и разбъркват в голяма купа. Към тях се прибавят разбитите яйца, лепкавото тесто, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.

    5

Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втасва на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като постепенно се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.

    6

За крема 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.

    7

Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио.

    8

Черешите се накисват в рома. Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни.

    9

Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.

    10

Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.

    11

Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170° C фурна с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.