Кокосово мляко с ориз и череши
Продукти (2 порции)
За млякото с ориз:
| 400 мл | кокосово мляко |
| 100 мл | вода |
| 2 ч.л. | захар |
| 1 /2 опаковка | ванилова захар |
| 1 | щипка сол |
| 125 г | ориз |
| 1 с.л. | готварска сметана |
| 1 | лайм |
За черешовото сладко:
| 200 г | череши (без костилки) |
| 150 мл | сок от череши |
| 1 с.л. | царевично нишесте |
Допълнителни продукти:
| 25 г | филирани бадеми |
| 25 г | кокосов чипс |
Приготвяне
- 1
За млякото с ориз: кипват се кокосовото мляко с водата, захарта, ваниловата захар и солта, добавя се оризът и се оставя да къкри на слаб до среден огън за около 20 мин., като се разбърква от време на време. Котлонът се изключва, но тенджерата се оставя на котлона за още 5-10 мин. Добавя се маслото. Лаймът се измива с гореща вода и се кората се настъргва в ориза.
- 2
За сладкото: Черешите и сокът се изсипват в тенджера и се сваряват. Нишестето се разбърква добре с малко вода и се добавя към черешите, като се бърка, докато се сгъсти. Може да се сервира както студено, така и топло.
- 3
Бадемите се изпичат до златисто в тиган. Млякото с ориз и сладкото от череши се поръсват с бадеми и кокосов чипс преди да се сервират.