Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Коледна пуйка със сос от червени боровинки

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (6 порции)

1 пуйка (4-5 кг)
2 мандарини
150 г краве масло
150 мл вермут
1 стрък мащерка
сол и черен пипер на вкус

за соса:

150 г сушени червени боровинки
1 /4 ч. ч. захар
1 ч. ч. десертно вино
1 пръчка канела
3 /4 ч. ч. вода

за плънката:

2 парчета сурова наденица (едро смляна)
5 филии бял хляб за тостер
50 г краве масло
2 стръка селари
1 глава червен лук
30 г сушени червени боровинки
30 г сушени кайсии
1 /2 връзка магданоз
1 стрък салвия
2 стръка мащерка
2 ч. ч. пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

    1

Пуйката се овкусява със сол и черен пипер. Намазва се с маслото отвътре и отвън, като се слага и под кожата. Мащерката се слага в корема й. Краката и крилата се завързват с конец, за да не се загуби формата.

    2

Слага се в тава с гърдите надолу и се натърква с настърганата кора и сока от мандарините. Налива се малко вода и вермута и се пече в предварително загрята на 180°С фурна за около 3 часа и 30 минути (Фурната се заграва на максимална степен и когато се сложи пуйката се намалява на 180°С).

    3

Хлябът се нарязва на кубчета и се запича за 8 минути в загрята на 180°С фурна. Прехвърля се в купа.

    4

Наденицата се запържва на тиган, до златисто и се нарязва. Слага се при хляба.

    5

В същия тиган с още малко масло се сотират нарязаните на ситно селари и червен лук. Когато омекнат се прибавят и наситнените магданоз, салвия и мащерка. Разбърква се и сместа се изсипва при наденицата.

    6

В касерола се кипва бульонът заедно със сушените плодове. После се прехвърля в съда при останалите съставки. Разбърква се. Плънката се слага в намазнена тава и се пече в загрята на 180°С фурна за 30 минути, покрита с фолио.

    7

Виното, канелата, захарта и водата за соса се кипват. Прибавят се червените боровинки и се вари на слаб огън, докато течността се редуцира. Сосът от печенето на пуйката се прецежда и също се редуцира в друг съд на котлона.

    8

Пуйката се поднася с плънката и двата вида сос.