Коледни меденки
Продукти (35 парчета)
250 г | мед |
50 г | кафява захар |
2 ч. л. | микс от коледни подправки |
1 ч. л. | канела |
настъргана кора от портокал | |
500 г | пшенично брашно (тип 550) или лимец (тип 630) |
120 г | смлени бадеми |
50 г | нарязани бадеми |
1 | бакпулвер |
1 щипка | сол |
2 | яйца |
По избор може да украсите с пудра захар |
Съвет
-
За да могат да се нанижат на гирлянд след изпичнето, е нужно на всяка меденка да се пробие малка дупчица с помощта на дървен шиш.
Приготвяне
- 1
Медът, заедно с кафявата захар, коледния микс от подправки и портокаловата кора се слагат в купа и се разбъркват, докато захарта се разтвори напълно. Готовата смес се оставя на стайна температура.
- 2
В голяма купа се смесва брашното, заедно с всички бадеми, солта и бакпулвера.
- 3
Сместа с меда и тази с брашното се събират в купа заедно с двете яйца и се месят до получаване на гладко тесто. Готовото тесто се оставя за около 30 минути в хладилника.
- 4
Фурната се загрява на 180 ° C. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност до получаване на дебелина 0,5 см. След това с помощта на форми за коледни сладки се изрязват различни фигурки. Меденките се пекат върху хартия за печене за около 10 минути. За финал се украсяват с глазура от пудра захар.