Копривена чорба
Продукти (4 порции)
| 500 г | коприва | 
| 5 стръка | пресен лук | 
| 8 с. л. | олио | 
| 2 с. л. | брашно | 
| 1 ч. л. | червен пипер | 
| 1 ч. л. | сол | 
| 2 с. л. | лимонов сок | 
| 4 стръка | копър | 
| 100 г | краве сирене | 
Приготвяне
- 1
 
Копривата се поставя в дълбока купа, залива се със студена вода и се оставя да престои 3-4 минути. Разбърква се, изплаква се и се залива с вряла вода. След минута се отцежда, оставя се да се охлади и се нарязва на дребно.
- 2
 
Нарязаният на колелца лук се запържва за 30 секунди в тенджера със загрятото олио. Поръсва се с брашното и се пържи 1-2 минути до златисто. След това се прибавя червеният пипер, разбърква се и веднага се налива 1,5 л гореща вода, като се бърка енергично, за да се разтвори брашното. След като течността кипне, се посолява, слага се копривата и се вари 15 минути на тих огън под капак.
- 3
 
Накрая се добавят лимоновият сок и наситненият копър, вари се 1-2 минути и по желание се сервира със сирене.