Крем супа от кестени
Продукти (4 порции)
| 2 броя | шалот | 
| 100 г | краве маслo | 
| 500 г | предварително сварени кестени | 
| 800 мл | зеленчуков бульон | 
| 60 г | орехи | 
| 1 с.л. | маслиново масло | 
| 75 мл | ябълков оцет | 
| сол | |
| черен пипер | |
| захар | |
| 4 стръка | мащерка | 
| 100 гр | заквасена сметана | 
| 250 мл | сметана за разбиване (30% масленост) | 
Приготвяне
- 1
Шалотът се обелва и нарязва на едро. Маслото се разтапя на умерен огън, добавя се шалотът и кестените (60 грама от тях се оставят за гарнитурата) и се задушават за около 3 минути. Заливат се с бульона и се оставя да къкри със затворен капак на умерен огън за около 30 минути.
- 2
Орехите се нарязват на едро. Загрява се олио. Добавят се останалите кестени, плюс орехите и се запържват около 2 минути, като постоянно се бъркат.
- 3
Сметаната и оцетът се добавят към супата и всичко се пасира. Овкусява се със сол, захар и черен пипер и се кипва за кратко. Мащерката се измива, подсушава се и почиства от дръжките. Супата се разпределя по чинии, гарнира се със заквасена сметана и се поръсва със сместа от кестени и орехи. Поднася се с мащерка.