Крем супа с пащърнак и горчица
Продукти (4 порции)
| 1 глава | лук |
| 500 г | пащърнак |
| 200 г | картофи |
| 1 стрък | праз |
| 1 /2 ч.л. | куркума |
| 2 с.л. | олио |
| сол | |
| 1 литър | зеленчуков бульон |
| 2 с.л. | ябълков оцет |
| 1 /2 | нар |
| 40 г | бразилски орех |
| 4 с.л. | заквасена сметана |
| черен пипер | |
| 2 ч.л. | горчица |
Приготвяне
- 1
Лукът се обелва, измива и нарязва на кубчета с размер на лешник. Картофите и пащърнакът се обелват и нарязват на кубчета. Празът се разполовява по дължина, измива се и се нарява на филийки.
- 2
Зеленчуците се задушават в тенджера за 3-5 минути и се овкусяват със сол и куркума. Прибавя се зеленчуковият бульон и ябълковият оцет и се оставя да къкри под капак, на умерен огън, за около 25 минути.
- 3
Семената от нар се събират в купа. Бразилските орехи се нарязват на едро и се запичат в незалепващ тиган.
- 4
Сметаната се разбърква и се овкусява със сол и черен пипер. Супата се пасира, оставя се да заври и се овкусява с горчица, сол и черен пипер.
- 5
Готовата супа се разпределя в четири купички. Отгоре се слага по лъжица сметана, прибавят се семена от нар, бразилски орехи и се сервира.