Кюфтета от пилешко и тиквички
Продукти (4 порции)
За кюфтетата:
| 800 г | пилешко филе |
| 2 | тиквички |
| 1 | яйце |
| 2 с.л. | фини овесени ядки |
| 4 стръка | магданоз |
| 1 с.л. | къри |
| 1 връзка | пресен лук |
| 1 /4 ч.л. | сладък червен пипер/чили на прах |
| сол и черен пипер на вкус | |
| олио за маслена баня |
За соса:
| 150 г | кисело мляко |
| 100 г | заквасена сметана |
| 1 скилидка | чесън |
| 1 с.л. | сумак |
| 2 стръка | мента |
| 1 с.л. | лимонов сок |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Тиквичките се настъргват на ситно ренде, без да се белят. Посоляват се и се намачкват, като се изстискват добре от водата.
- 2
Пилешкото филе се смила в блендер и се смесва с наситнения пресен лук, добре отцедените тиквички, кърито, чилито, сол, черен пипер, магданоз, яйцето и овесените ядки.
- 3
Замесва се кайма и от нея се оформят осем кюфтета.
- 4
Намазват се с олио и се готвят на грил тиган от двете страни, до готовност. Ако има нужда се допичат за няколко минути в загрята на 200 градуса фурна.
- 5
Ментата за соса се наситнява. Смесва се с киселото мляко и заквасената сметана, сумака, смачканата скилидка чесън и лимоновия сок. Овкусява се със сол, черен пипер и се разбърква.
- 6
Кюфтетата се поднасят със соса и по желание се гарнират със сезонна салата.