Лаврак с гъбена плънка и сушени домати на тиган
Продукти (2 порции)
| 2 | лаврака |
| 1 ч. л. | горчица |
| 2 с. л. | зехтин |
| 1 щипка | копърово семе |
| 4 | дафинови листа |
| 4 листа | зелена салата |
| черен пипер и сол на вкус |
за плънката:
| 100 г | печурки |
| 50 г | ивици бекон |
| 1 с. л. | зехтин |
| 1 скилидка | чесън |
| 50 г | зелени маслини с чушка |
| 3 с. л. | бяло вино |
| 1 щипка | копърово семе |
| 1 щипка | сол |
| 8 бр. | сушени домати |
Приготвяне
- 1
Рибите се измиват и се филетират. Горчицата, зехтинът, стритото копърово семе, сол и черен пипер се разбъркват и с получената смес се намазва вътрешната част на филетата. Подреждат се върху покрита с хартия за печене тава и върху две от филетата се поставят по два дафинови листа. Покриват се с другите две филета и отгоре се поставят листата зелена салата. Поливат се със зехтин и се пекат около 20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
- 2
Сушените домати за плънката се накисват в топла вода, оставят се за 10 минути да набъбнат и се нарязват надребно.
- 3
Беконът се запържва в сух тиган на умерен огън до златисто. Изважда се, в тигана се сипва зехтинът и щом се загрее, се слага нарязаната на филийки скилидка чесън. След 20 секунди се поставят филийките печурки и след като се зачервят, се прибавят сушените домати и нарязаните маслини. Налива се бялото вино, поръсва се с копъровото семе и солта и се оставя на огъня, докато виното се изпари.
- 4
От рибата се отстраняват листата зелена салата и дафиновите листа и долното филе се поставя в чиния върху две ивици бекон. Отгоре се слага от плънката, покрива се с другото филе и се сервира.