Лазаня Болонезе
Продукти (6 порции)
| 1 пакет | замразени кори за лазаня |
| 200 г | кашкавал |
| зехтин за намазване |
за плънката:
| 500 г | телешка кайма |
| 1 /2 буркан | стерилизирани домати |
| 1 ч.ч. | бяло вино |
| 1 | моркова |
| 1 глава | лук |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 стрък | суха целина |
| 1 ч. л. | босилек |
| 1 ч. л. | риган |
| 1 щипка | захар |
| 5 с. л. | зехтин |
| сол на вкус |
за соса Бешамел:
| 500 г | прясно мляко |
| 50 г | краве масло |
| 2 с. л. | брашно |
| индийско орехче | |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Корите за лазаня се сваряват според упътването на опаковката. Лукът и чесънът за плънката се нарязват на ситно и се запържват за 1-2 минути в сгорещения зехтин. Прибавя се морковът, нарязан на кубчета, посолява се и се задушава под капак. Когато зеленчуците леко омекнат, се разреждат с бялото вино и сместа се вари, докато се изпари на половина.
- 2
Прибавят се доматите и ястието се подправя с целината, босилека, ригана и захарта. Когато се сгъсти, се слага каймата, като се намачква, докато стане на гранули. Ако е необходимо, се добавя сол.
- 3
Брашното се запържва в разтопеното масло за не повече от минута. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче, като непрекъснато се разбърква. Когато кипне, се вари 4-5 минути, докато леко се сгъсти.
- 4
На дъното на правоъгълна дълбока тава се сипват малко зехтин и част от соса Бешамел. Поставя се ред кори, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката и се поръсва с настърган кашкавал. След това се слага втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Лазанята се пече около 30 минути в умерено заг ята до 180°С фурна.