Лучник с пиле
Продукти (6 порции)
за тестото:
| 500 г | брашно |
| 1 ч. л. | сода за хляб |
| 1 | жълтък за намазване |
| сол на вкус | |
| олио за намазване |
за плънката:
| 1 | пиле (1 кг) |
| 6 глави | лук |
| 1 /2 ч.ч. | ориз |
| 1 връзка | копър |
| 3 стръка | чубрица |
| 1 с. л. | червен пипер |
| 100 мл | олио |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява и се смесва със содата, малко сол и вода и се омесва тесто. Разточва се на две дебели кори, като едната трябва да бъде малко по-голяма от тавата, в която ще се пече лучникът.
- 2
Пилето се сварява в подсолена вода и се обезкостява. Ситно нарязаният лук се задушва в сгорещеното олио до омекване. Прибавят се измитият ориз, ситно нарязаните копър и чубрица, червеният пипер, посолява се и се задушава с 1 ч.ч. вряла вода.
- 3
В намазнена тава се поставя по-голямата кора, но така, че краищата й да излизат навън. Отгоре се разпределя плънката и се нареждат парчетата пилешко месо. Похлупва се с краищата на тестото. Отгоре се поставя другият лист тесто и се притиска в краищата. Лучникът се намазва с разбития жълтък и се пече 35-40 минути на 180°С.