Лятна салата
Продукти (4 порции)
| 1 | биолимон |
| 1 /2 | краставица |
| 3 | моркова |
| 1 | тиквичка |
| 250 г | зелени аспержи |
| 1 /2 връзка | репички |
| 1 ч.л. | кафява захар |
| 1 /2 връзка | сибирски лук |
| маточина | |
| 125 г | рукола |
| 80 г | пармезан |
| 1 с.л. | мед |
| 1 ч.л. | горчица |
| 2 с.л. | олио |
| сол | |
| черен пипер |
Приготвяне
- 1
Лимонът се измива с топла вода, кората му се настъргва, а сокът – изцежда. Зеленчуците се измиват, почистват и подсушават. Краставицата и морковите се обелват и, с помощта на белачка, заедно с тиквичката, аспержите и репичките се нарязват на ивици.
- 2
Ивиците морков, тиквичка и аспержи се мариноват в 1 с.л. лимонов сок, кафява захар и ½ ч.л. сол.
- 3
Подправките и руколата се измиват и подсушават. Сибирският лук се нарязва на кръгчета. Маточината се нарязва на тънки ивици. Пармезанът се настъргва.
- 4
Останалият лимонов сок се смесва с меда, горчицата и олиото, разбърква се добре и се овкусява със сол, пипер и лимонова кора.
- 5
В купа се разбъркват зеленчуковите ивици, руколата, подправките и дресинга. Отгоре се поръсва пармезан, и по желание, салатата се сервира със запечени билкови багети.